Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Tajna neodgonetnutog rukopisa

Large 2253
Ponedjeljak
21.02.2011.

Slika: Stranica iz Voynich rukopisa

Jedna od najmisterioznijih knjiga na svijetu, tzv. Voynich rukopis, koja se sastoji od 240 stranica napisanih na posve nepoznatom jeziku napokon je datirana. Služeći se postupkom datiranja radioaktivnim ugljikom C14 znanstvenici su uspjeli smjestiti nastanak ove knjige, koju neki čak nazivaju i 'vanzemaljskim tekstom' u razdoblje između 1400. i 1438. godine.

Zanimljivo je da je tu vijest prvi s oduševljenjem objavio zloglasni američki kanal Fox News, ističući kako to znači da je knjiga starija od Gutenbergove Biblije najmanje četvrt stoljeća. Voditelj tima istraživača koji se bave ovim rukopisom Greg Hodgins za Fox News je izjavio kako većina ljudi smatra kako je riječ o tekstu u kojem su se autori služili nekakvom vrstom kodiranja. "Istina je da svi misle da je riječ o šifriranom tekstu. No, usprkos tome što mnogi raznim statističkim analizama korištenja riječi, slova i slogova, dakle standardnim oruđima za razbijanje šifriranih tekstova, pokušavaju razbiti kod, nitko još nije uspio u tome", rekao je Hodgins, voditelj grupe fizičara s Univerziteta Arizona koji se od 2009. godine bave proučavanjem ovog rukopisa, inače u posjedu Knjižnice rukopisa i Beinecke zbirke rijetkih knjiga pri Yale univerzitetu.

Nemogućnost čitanja ovog teksta tokom vremena potaknula je ljude na brojne teorije među kojima je velik broj onih suludih o vanzemaljskom porijeklu knjige ili nekoj vrsti božanskog teksta. Međutim, najčešća su tumačenja, povezana s ilustracijama uz tekst, da je riječ o instrukcijama za pripravljanje lijekova odnosno kemijskih preparata. Također, nije niti malo onih koji su posumnjali u vjerodostojnost Voynich rukopisa, čiji je faksimil tiskan u cjelosti prije nešto više od pet godina. No, posljednjih godina neka su otkrića eliminirala mogućnost da je riječ o običnom falsifikatu Wilfrida Voynicha, čovjeka koji je otkrio rukopis u jednoj staroj škrinji prije gotovo stotinu godina. Najraniji potvrđeni vlasnik rukopisa je bio je Georg Baresch, alkemičar koji je živio u Pragu u ranom 17. stoljeću. Po svemu sudeći, niti Baresch nije imao pojma o čemu je zapravo riječ u ovom čudnovatom tekstu, odnosno u, kako je jednom zapisao, "ovoj Sfingi koja nepotrebno zauzima mjesto u mojoj biblioteci".

Jedno od najvećih otkrića vezanih za Voynich rukopis jest nedavno otkriveno Bareschovo pismo jezuitskom učenjaku Athanasiusu Kircheru, koji se bavio dešifriranjem egipatskih hijeroglifa i kojem je Baresch poslao kopiju svog rukopisa u Rim. To pismo iz 1639. godine ujedno je i prvo zabilježeno spominjanje ove knjige. Nakon Bareschove smrti rukopis je prešao u ruke njegovog prijatelja Johannesa Marcusa Marcija, rektora praškog univerziteta, koji je nekoliko godina poslije poslao knjigu Kircheru u Rim. Pismo koje je Marci poslao tom prilikom pronašao je netaknuto uz rukopis Wilfrid Voynich 1912. godine, prilikom prebiranja po staroj jezuitskoj ostavštini.

Od kad se zna za rukopis nagađa se o njegovu autorstvu. Tako je Marci još 1665. godine u spomenutom pismu Kircheru rekao kako njegov prijatelj Raphael Mnishovsky ima pouzdano saznanje da je rukopis u prošlosti bio u posjedu Rudolfa II, cara Svetog rimskog carstva njemačkog naroda (1552.-1612.), a kojeg je otkupio za 600 dukata. Isti je tvrdio kako je autor rukopisa Roger Bacon (1214-1294). S ovim upitnim autorstvom slagao se i sam Voynich koji je tokom čitavog života pokušavao potvrditi da je upravo Bacon autor tajanstvenog rukopisa. Mnogi su zbog toga sumnjali kako je upravo Voynich, inače trgovac rijetkim knjigama i starim rukopisima autor ove izgubljene knjige Rogera Bacona, no posljednjih godina te su sumnje uglavnom odbačene.

Teoriju po kojoj je riječ o tekstu koji govori o pripravljanju lijekova, nekoj vrsti travarskog kompendija, potaknulo je otkriće obrisanog teksta na prvoj stranici rukopisa, a koji je zahvaljujući modernoj tehnologiji pročitan. Izbrisana slova su 'Jacobj 'a Tepenece', koja se odnose na Jakub Horčickýja iz Tepeneca, poznatog i po imenu Jacobus Sinapius (1575.-1622.). On je bio veliki poznavalac travarskog umijeća i narodne medicine, a bio je i osobni liječnik cara Rudolfa II. Mnogi su izbrisani tekst shvatili kao potpis vlasnika od kojeg je Baresch naslijedio rukopis, dok su neki tvrdili kako je to dokaz da je upravo Jacobus Sinapius autor teksta.

Kako god bilo, činjenica je da je riječ o jednom od najtajnovitijih tekstova na Zapadu, pa sve da njegov autor i nije božanskog porijekla kako bi htjeli pobožni novinari Fox Newsa.   

Neven Svilar

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu