Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književni koktel

Large 2501
Četvrtak
13.10.2011.

Jarvis Cocker

Iz međunarodnog PEN centra dolazi vijest kako se ova organizacija odlučila otvoriti prema medijima odnosno javnosti. U tu svrhu PEN se odlučio na organizaciju niza događaja kako bi  povećali publicitet. Tako je otvorena nova facebook grupa   www.facebook.com/peninternational na kojoj će PEN obavještavati svoje članove ali i širu javnost o posljednjim događajima vezanim uz tu organizaciju, odnosno o kršenjima prava pisaca, prava na slobodu govora i na slobodno pisanje. PEN je zatražio da svi zainteresirani napišu kratak esej (stotinjak riječi) o PEN centru vlastite zemlje i dodaju fotografije koje imaju veze s radom lokalnog PEN centra.

***

Kad smo kod PEN-a i ugrožavanja prava pisaca na pisanje, ali i na vlastiti život, recimo kako je autor Gomore, bestselera o napolitanskoj mafiji, talijanski pisac Roberto Saviano dobitnik nagrade za hrabrost PEN/Pinter. Saviano je od kad je knjiga objavljena većinu vremena proveo skrivajući se u brizi za vlastitu sigurnost odnosno sigurnost svojih najbližih. Gomora je prodana u više od četiri milijuna primjeraka diljem svijeta, no njezin autor je sad primoran živjeti na tajnoj lokaciji pod 24-satnom policijskom zaštitom, situacija koja bi mogla potrajati u nedogled.

Vijest da je Saviano dobitnik nagrade za hrabrost PEN/Pinter objavio je dobitnik ove nagrade dramatičar David Hare. On je rekao kako se nada da će mu ova nagrada "barem malo olakšati njegovu tešku situaciju, odnosno dati mu snage za daljni rad".

Saviano je uputio poruku odboru PEN's Writers in Prison Committee u kojoj zahvaljuje na nagradi. "Moja zahvalnost ide prema onima koji su omogućili da moje riječi postanu opasne za neke moćnike kojima je potreban zaklon sjene, mraka i tišine. Ova nagrada zapravo ide mojim čitateljima jer kad vidim da ljudi žele čitati to što pišem shvaćam kako je mnogo važnije predočiti istinu nego zabavljati publiku. I zato je sve ovo bilo vrijedno’".

***

Početkom sljedećeg tjedna bit će dodijeljena Man Booker Award, nagrada koja se posljednjih godina toliko napuhala da su njezini organizatori u naponu vlastitog egotripa ovu nagradu proglasili važnijom od Nobelove nagrade za književnost. Kakva god da bila, ova nagrada doista izaziva veliki publicitet. Ove godine žiri nagrade je kao jedan od glavnih kriterija za dodjelu nagrade uzeo 'čitljivost' knjiga, zbog čega su mnogi nagradu proglasili populističkom. Na užem popisu za nagradu nalaze se Julian Barnes, koji je jedini do sad bio na užem popisu za nagradu, Carol Birch, Patrick deWitt, Esi Edugyan, te debitanti Stephen Kelman i A.D. Miller.

***

Jedna od najvećih britanskih pop zvijezda 90-ih godina bio je Jarvis Cocker, koji se vješto snalazio u medijskom prostoru koji se otvarao između publiciteta uvijek gladne braće Gallagher iz Oasisa s jedne, i nešto smirenijeg Damona Albarna iz Blura s druge strane.
Iako Jarvis Cocker i njegov bend Pulp nisu imali previše zajedničkog s britpopom 90-ih nekako ih se uvijek guralo u kutiju s bendovima, kao neku vrstu artsy-fartsy naličja brit invazije. Na stranu sa svim tim bedastoćama, Cocker je čitavo vrijeme radio muziku, pisao i iskorištavao što mu se nudilo. A kako mu se nudilo tada, tako mu se nudi i sada. Doduše, nešto potpuno drugačije. Naime, jedna od najvažnijih svjetskih izdavačkih kuća, dom T.S. Eliota, Faber&Faber, ponudila je Cockeru urednički posao.

"Jarvis se savršeno uklopio u senzibilitet Fabera, i siguran sam da će malena lista knjiga koje će odabrati i urediti odražavati njegov poznati ekscentrični utjecaj", rekao je Faberov urednik Lee Brackstone s kojim bi Cocker trebao usko surađivati. Inače, o Brackstoneu se pisalo prošle godine nakon što je napisao otvoreno pismo Morrisseyju u kojem moli ovog autora da svoju knjigu memoara, koju navodno piše, objavi kod Fabera, zato što Morrissey "naprosto pripada Eliotovoj kući".

Izdavač Faber i Jarvis Cocker počeli su surađivati u radu na Cockerovoj prvoj knjizi Mother, Brother, Lover, nekoj vrsti kompilacije Cockerovih stihova s dodatnim komentarima i pojašnjenjima, a koja će biti objavljena sljedeći tjedan. Iz Fabera kažu kako će suradnja s Cockerom biti odlična za područje knjiga o glazbi, a već su najavljena i prva Cockerova izdanja. To će biti knjiga Juliana Copea Copendium i knjiga memoara Jamesa Fearnleya, harmonikaša briljantnog irskog folk punk benda The Pogues, u kojoj autor opisuje godine provedene s bendom i suradnju sa Shaneom MacGowanom.

Cocker je izjavio kako je "ponosan, sretan i više nego pomalo uzbuđen zato što je upitan da radi za Faber u uredničkoj ulozi".

Inače, Cocker neće biti prvi poznati britanski muzičar s uredničkim poslom u Faberu, budući da je Pete Townshend iz Whoa također bio urednik u Faberu u 80-im.

foto: laurent.bardin (flickr)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu