Page arrow

Kako posluje jedina hrvatska književna agencija?

Large 348
Nedjelja
09.09.2007.

Prva i jedina hrvatska književna agencija po imenu Kapa javnosti je postala poznata kad je njezin klijent Ivo Balenović pod pseudonimom Alen Bović za izdavačku kuću Konzor objavio roman Metastaze.

Bilo je to na samom početku rada agencije, knjiga je sjajno reklamirana i uspješno prodana te su domaće tiskovine izvještavale o uspjesima Tomislava Patarčića i Irene Šafarik Župić, vlasnika agencije.

Odonda je prošla godina dana, a s obzirom na to da je agencija Kapa trenutno 'u stanju mirovanja', Barbara Matejčić na portalu net.hr pita se trebaju li Hrvatskoj uopće literarni agenti.

Iako je Kapa osnovana s ciljem da posreduje između autora i nakladnika u svim aspektima njihove suradnje, njezini su se zaposlenici uglavnom bavili pronalaženjem izdavača neafirmiranim autorima koji su im se najviše javljali.

Od 300-tinjak rukopisa koji su im pristigli, izabrali su dvadesetak najzaokruženijih i počeli tražiti izdavača, ali im je uskoro postalo jasno da neće sve ići tako glatko kako su se nadali.

Patarčić, baš kao i autori koji su mu se obratili, izdavačkim kućama zamjera zavlačenje: izdavači se ne javljaju ili se mjesecima ne izjašnjavaju o rukopisu.

Iako su u Kapi dobro počeli, nije li nevjerojatno da su osim Metastaza uspjeli prodati još svega jedan roman? Da situacija bude apsurdnija, u slučaju Kobnih potankosti Borisa Fraimana, agencija Kapa se povukla jer nije bila zadovoljna suradnjom s izdavačem.

Zbog svega navedenog osnivači naše prve literarne agencije najavljuju da će ubuduće minimalno raditi s književnim početnicima, a da bi im idealni klijent bio autor udžbenika koji bi htio napisati neku monografiju.

Detaljnije o svemu pročitajte na net.hr-u, a službene stranice agencije Kapa provjerite ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu