Page arrow

Književnost na balkanski način

Large 491
Četvrtak
15.11.2007.

Pitanje knjiga, književnosti, književne produkcije, distribucije knjiga, honoriranja pisanja i ostalih s knjigom povezanim stvari na našim prostorima već godinama izaziva žalopojke, osude, prozivanja, svađe i nesuglasice.

Mjesta na kojima se danas u našoj zemlji promovira knjiga ima dosta, možda i previše, i pisaca ima dosta, izdavača još i više, čitatelja ponešto, kupaca knjiga manje, a knjižara skoro nikako. U ovom se džumbusu teško snalaze i oni koji se knjigom bave, a kamoli čitatelji do kojih bi knjige trebale doći. Pa onda naših knjiga nema u Bosni, Srbiji i Crnoj Gori, njihovih nema kod nas, tržišta su mala, naklade još manje, a cijene knjiga visoke. Objavljuju se super književni časopisi koje se nigdje ne mogu nabaviti…

Kako to obično biva s kulturnim pitanjima igra se paralelna igra na dva sektora, onom institucionalnom i onom neovisnom. Iako se i ovaj institucionalni trudi (pa tako nemamo PDV na knjigu, država radi otkupe, najavljeni su poticaji za knjižare (za sad samo najavljeni)), u neovisnom se sektoru obično stvari počinju dešavati prije.

S tim u vezi upravo je Booksa odlučila reagirati na ovu kuknjavu i prihvatiti se organizacije radne regionalne konferencije pod nazivom 'Književnost na balkanski način' ('Literature goes Balkan again') koja će u Zagrebu od 17. do 19. studenog 2007. okupiti brojne knjižare, izdavače i kulturne radnike iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije te ih podvrgnuti radionicama i javnim raspravama na temu kulturnog menadžmenta iz područja književnosti.

Cilj konferencije je, prije svega, povezati kulturne radnike specijalizirane za promociju knjiga i razvoj čitateljske publike te stvoriti bazu podataka za razmjenu svih znanja i informacija vezanih uz književnost u regiji. Na konferenciji će kulturni menadžeri, književnici i izdavači raspraviti o trenutnom stanju, podijeliti iskustva i znanja koja su stekli svojim radom, stvoriti platformu za buduću razmjenu znanja i ljudi te dobiti specifično obrazovanje kako bi unaprijedili svoj rad i utjecaj u regiji.

Zvuči kao mnogo posla, no nadamo se da ćemo zajedničkim snagama, svi na istom mjestu (prostorije Zelene akcije u Frankopanskoj 1 u Zagrebu) u isto vrijeme (svaki dan od 10 do 17) biti nešto pametniji i kooperativniji i da će se rezultati vidjeti vrlo skoro.

Sudionici konferencije su:

Damir Uzunović (Buybook, BiH), Meša Begić (Kolaps, Alternativni institut, BiH), Selvedin Avdić (Start, BiH), Lamija Begagić (Omnibus, BiH), Davor Nikolić (www.knjizevnost.org, BiH), Varja Djukić Popović (Karver, CG), Jovanka Uljarević (Cyber Art Centar, CG), Andrej Nikolaidis (Plima, CG), Marinko Vorgić (književni kritičar, CG), Saša Nikolić (Beopolis, Srbija), Dejan Ilić (Fabrika knjiga, Srbija), Srđan Papić (Kikinda Short, Srbija), Milka Vukmirica (Bookbridge, Srbija), Olivera Rakić Stošić (Kulturni centar Beograd, Srbija), Dušanka Profeta (Pelago, Hrvatska), Mišo Nejašmić (Jesenski i Turk, Hrvatska), Marko Tomaš (Utopia, Hrvatska), Marko Pogačar (Ka/Os, Hrvatska), Predrag Lucić (Feral Tribune, Hrvatska), Maja Dukić (Knjigozemska, Hrvatska), Katarina Luketić (Zarez, Hrvatska) i mi iz Bookse.

Konferenciju 'Književnost na balkanski način' podržavaju European Cultural Foundation i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu