Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Amazonov e-reader Kindle

Large 497
Ponedjeljak
19.11.2007.

Kindle, Amazonov odgovor na Sonyjev PRS 505, predstavljen je jučer na konferenciji na Manhattanu. Tanak je poput olovke i težak svega 289g, a u prodaju kreće s cijenom od 399$. Na njega je moguće spremiti oko 200 naslova koji se pohranjuju i na on-line korisnički račun odakle ih se, jednom kad su plaćeni, u bilo kojem trenutku može downloadati na uređaj. Korisnici Kindlea po jedinstvenoj cijeni od 9,99$ mogu skinuti bilo koji od 90.000 naslova ponuđenih u biblioteci.

Zaslon mu je crno-bijeli elektronički papir s e-tintom koja svijetli što znači da se zaslon dobro vidi i po najjačem suncu. Iako ga kritiziraju zbog preobičnog, nedovoljno high-tech izgleda, mnogo je stvari koje Kindleu idu u prilog. Dolazi s ugrađenom memorijom od 256 MB (koju je moguće nadograditi SD memorijskom karticom) i za razliku od drugih digitalnih čitača, nije ga potrebno spajati na računalo. Bežičan je i radi preko WiFi mreže i mreže za mobitele u vlasništvu Sprint Nextel Corp. s kojom je Amazon postpisao ugovor. Novinari koji su ga testirali pišu da i 'najdeblju' knjigu skine za minutu, a na njemu će pored knjiga za sitnu lovu biti dostupne i on-line tiskovine poput The New York Timesa i više od 300 blogova.

   Kindle

Stvari se malo kompliciraju kad dođemo do formata koje podržava, što je i glavni problem na tržištu s e-knjigama. Naime, svaki je proizvođač, uz standardne formate, izmislio i vlastiti. Tako sada postoji i Kindle file format, koji je zapravo neka vrsta HTML-a. Uz .kff, Kindle koristi formate .doc, .pdf, Mobi, .html, .txt, .jpeg, .gif i .png, ali .rtf ne. Zgodno je da podržava Audible, dakle možete downloadati i audio knjigu, a podržava i empetrice.

Sve u svemu, evo nam novog zgodnog gadgeta. Ne bi škodilo da su ti e-čitači malo jeftiniji, ali i tako nećemo dugo čekati da mu padne cijena. Do onda će možda i Amazon spustiti cijene e-knjiga koje su, ako ne znate, još uvijek najjeftinije na stranici Projekta Gutenberg gdje se na sniženju prodaju po 1 $.

Cijene uređaja i knjiga sigurno ne brinu ljude koji ga reklamiraju. Amazon je snimio video prezentaciju u kojoj Toni Morrison, Neil Gaiman, Michael Lewis i James Patterson na sva usta hvala tu malu moćnu spravicu.

Specifikacije:


Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu