Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Je li to moguće?

Large 498
Ponedjeljak
19.11.2007.

Dok smo mi na regionalnoj konferenciji 'Književnost na balkanski način' definirali probleme s kojima se susreću regionalni izdavači i nezavisni knjižari i prste upirali u državne institucije, domaće Ministarstvo kulture iznenadilo nas je raspisivanjem dugo najavljivanog 'Javnog poziva za dodjelu potpora za poticanje književnih programa u okviru knjižarske djelatnosti u 2008.' – natječaja koji podupire programe promicanja knjige i čitanja.

Prvi natječaj knjižarima od osamostaljenja Lijepe naše odnosi se na sljedeće aktivnosti i manifestacije knjižarske djelatnosti:

- književno-autorske promocije
- tematske književne susrete
- organiziranje književnih festivala
- pripremu i rad književnih radionica
- ostale akcije čiji je cilj promicanje kulture čitanja

Iz navedenog je vidljivo da se od knjižara očekuje da jednom zauvijek sa sebe bace stigmu najobičnijeg dućana s knjigama i počnu funkcionirati kao kulturne točke grada. Promocije, festivali, književne večeri, radionice ono su što se traži. S obzirom na to da vaša omiljena knjižara /naslovna/ tako radi od samog otvaranja, nadajmo se da nas ova potpora neće zaobići.

U natječaju ističu da knjižare moraju samostalno pripremiti i predložiti projekte koji se ne smiju niti u jednoj točki podudarati s ostalim programima za koje je Ministarstvo već odobrilo financijsku potporu, a stoji i da neće podupirati promotivne programe nakladničkih knjižara u kojima su zastupljena isključivo njihova izdanja.

Knjižara Booksa

Hoće li Ministarstvo ovaj svoj program većim dijelom usmjeriti prema malim i nezavisnim knjižarama ili će najveći dio kolača i ovaj put pripasti velikima, vidjet ćemo kad se objave rezultati natječaja. A do tada, a što drugo nego nada...

Opširnije o natječaju – ovdje.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu