Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Živopisan žiri nagrade Costa

Large 544
Ponedjeljak
10.12.2007.

S obzirom na poprilično populističku prirodu nagrade Costa, u njezinom finalnom žiriju svake se godine iz marketinških razloga nađe barem jedna zvijezda. Ove je godine ta zvijezda basist Blura Alex James.

Iako ga svijet zna preko megapopularnog benda, Alex James je zapravo cijenjeni britanski farmer. Sa ženom i troje male djece živi na farmi u Oxfordshireu, gdje se vrlo uspješno bavi organskim uzgojem. Ove je godine njegov kozji sir Little Wallop osvojio srebrenu medalju na natjecanju Great British Cheese, a i njegova je ovčetina već više puta nagrađivana.

   Alex James: The cheese diaries, episode 2

Ipak, u žiriju se našao jer mu pisana riječ nije strana. James, naime, nije samo rock zvijezda i nagrađivani farmer, nego i novinar. Piše kolumne za Q, Independent i Observer, uređuje časopis Spectator i na BBC Radio 4 vodi emisiju 'Na vašoj farmi'. Ove je godine objavio i vlastitu autobiografiju Bit of a Blur, tako da se ipak može smatrati da se u žiriju našao legitimno.

A da žiri bude još zanimljiviji u njemu se našla novinarka i spisateljica Polly Samson, žena Davida Gilmoura te jedini ženski autor stihova Pink Floyda.

Prošlih su godina u žiriju za Costu (koja se ranije zvala Whitbread) bile zvijezde poput Hugha Granta, Ralpha Fiennesa i Jerry Hall.

Glavnim žirijem ove godine predsjeda komercijalno vrlo uspješna autorica povijesnih ljubića i obiteljskih drama Joanna Trollope, a ostatak ekipe sačinjavaju: urednik časopisa Gentleman's Quarterly Dylan Jone, glumica i spisateljica Helen Lederer (nije u rodu s našim bratom po oružju Gordanom Ledererom), Emily Maitlis, voditeljica s BBC-a, nagrađivani književnik David Almond, pjesnikinja i slikarica Vicki Feaver te pisac i kolumnist Danny Danziger.

Dobitnici Coste u pojedinačnim kategorijama bit će poznati 3. siječnja, a 22. siječnja očekujemo ime ukupnog pobjednika. Neki od ranijih dobitnika Coste su Andrea Levy (čiju knjigu Mali otok (Algoritam) upravo obrađuje Booksina Reading grupa), Philip Pullman, Seamus Heaney i Ted Hughes.

Više o ovogodišnjim finalistima pročitajte u našem članku ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu