Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književni koktel

Large 788
Četvrtak
03.04.2008.

Danas u organizaciji Gradske knjižnice Poreč započinje 1. međunarodni festival pročitanih knjiga BOOKtiga. Osnovna ideja trodnevne BOOKtige jest popularizacija knjige i čitanja uz pregršt druženja i interakcije. Program, o kojem se podrobnije informirajte na ovom linku, uključuje niz predavanja vodećih stručnjaka bibliotekarske struke, predstavljanje vodećih antikvarijata iz Rijeke, Zagreba, Kopra i Ljubljane, predavanje o najstarijoj porečkoj knjižničnoj baštini pohranjenoj u Zavičajnom muzeju Poreštine, nastupe djece iz raznih vrtića, Udruge mladih USB Poreč i dr. Na Trgu Marafor odvijat će se bogati popratni glazbeni program, a cijela manifestacija je i humanitarnog karaktera.

Vjesnik javlja da je mlada hrvatska pjesnikinja Antonija Novaković, dobitnica ovogodišnjeg Gorana za mlade pjesnike, nagrađena i na ovogodišnjim Struškim večerima poezije, koje se svake godine održavaju od 24. do 31. kolovoza u Strugi na Ohridskome jezeru. Vijeće te poznate makedonsko-internacionalne manifestacije još uvijek nije objavilo tko je dobitnik glavne nagrade, Zlatnog vijenca, koju su dosad među mnogim svjetskim pjesnicima dobili i 'našijenci' Miki Krleža i Slavek Mihalić.


Na Besplatnim elektroničkim knjigama objavljena je zbirka pjesama Mačje pismo Bjelovarca Branislava Oblučara, koja mu je 2006. donijela Gorana za mlade pjesnike. Osim Mačjeg pisma Oblučar je s Boškom Kuzmanovićem 1997. objavio knjigu Anđeli su pali na tjeme. Pjesme su mu objavljene u zbornicima Zagrijavanje do 27 i Most na Sutli. Književnu kritiku i esejistiku objavljuje u periodici te na Trećem programu Hrvatskog radija. Član je odbora Goranovog proljeća. Suradnik je u časopisu Quorum. Radi kao znanstveni novak na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pjesme su mu prevedene na slovenski, poljski, mađarski, bugarski i engleski.

kako se ulazi u mačje oči?
kako se ulazi u mačje oči -

(to nije metafizičko pitanje)

- kažu postrance
kao među riječi:
zaustavljanjem kotača

vječnog vraćanja istog
barem na trenutak

u mačje se oči ulazi
s radošću gol
kao od mačke rođen

Razni mediji prenose da bi do danas najveća aukcija djela pisca Charlesa Dickensa, koja obuhvaća tri desetljeća njegova književnog opusa, na idućoj aukciji u njujorškom Christie'su mogla postići ukupnu cijenu od oko dva milijuna dolara. Prebogata kolekcija sadrži posebno izdanje knjige s posvetom književnici Mary Ann Evans poznatijoj po pseudonimu George Eliot te stranicu originalnog rukopisa Dickensova prvog romana Posmrtni spisi Pickwickova kluba. Kolekciju sačinjava još 13 knjiga s autorovim posvetama. A u Londonu će se pak na aukciji u srpnju prodati Dickensov radni stol i stolica. Procjenjuje se da će se namještaj prodati za iznos od 50.000 – 80.000 funti. Piščeva je najstarija kći u svojim memoarima napisala da se Dickens stolom od mahagonija i stolicom od orahovine služio i večer prije smrti.


I za kraj, vratimo se na jedan skandal. Nina Mitrović, dramuturginja koja je nedavno bez jasnog obrazloženja odbila nagradu Austrijskog kulturnog foruma predomislila se pa je T-portalu objasnila što je točno mislila kad je rekla da nagradu odbija iz moralnih razloga. Mitrović tvrdi da je AKF-ov natječaj za dramski tekst 'Govoriti o granicama' samo paravan iza kojeg Christian Papke, suorganizatora natječaja, jeftino kupuje tekstove. Do tog je zaključka došla vidjevši da pravila natječaja objavljena na stranici AKF-a nemaju nikakve veze s ugovorom koji su joj ponudili nakon objavljivanja pobjednika. U tom ugovoru, navodi Mitrović, stoji da se autorska prava na pobjedničku monodramu Familija u prahu prenose na predsjednika žirija Christiana Papkea, dakle na fizičku, a ne pravnu osobu.

Papke optužbe negira, navodeći da je pobjedniku osigurana novčana nagrada (koju Mitrović naziva honorarom za tekst), prijevod na njemački i 10.000 primjeraka otisnutih knjiga te da ga nitko ne sprečava da komad postavi u svom angažmanu, izvan njemačkog govornog područja.

O svemu se oglasio i direktor Austrijskog kulturnog foruma Christian J. Ebner koji je izrazio žaljenje zbog svega, no tvrdi da je promocija pobjednika natječaja nemoguća bez poštivanja ponuđenog ugovora. Zbog toga je nagrada, koja uključuje i iznos od 3.500 eura, dodijeljena studentu 4. godine dramaturgije na ADU, Goranu Ferčecu, za tekst Pismo Heineru M.

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu