Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Dodijeljene nagrade časopisa 'Jezik'

Large 794
Ponedjeljak
07.04.2008.
Ovog vikenda u Pakracu upriličena je svečana dodjela nagrada pobjednicima na natječaju za najbolju novu hrvatsku riječ koju dodjeljuju Zaklada Dr. Ivan Šreter i organizator natječaja, časopis Jezik, kojeg izdaje Hrvatsko filološko društvo.

Prvu je nagradu odnio Vilim Pantilik iz Zagreba izmislivši 'naplatnicu' - novu riječ za naplatnu kućicu. Drugoplasiranu riječ 'opuštaonica' – zamjenu za anglizam wellness, smislio je Slavko Perković iz Valpova, dok je autorica trećenagrađene riječi 'borkinja' – ženskog parnjaka borcu, Ljubinka Mitoš Svoboda iz Osijeka.

Novčane nagrade pobjednicima u iznosu od 10.000, 5.000 i 3.000 kuna osigurala je Zaklada Dr. Ivan Šreter, koja financijski podržava natječaj od prošle godine. Godine 2002. osnovali su je rodbina i prijatelji u ratu nestalog Pakračanina Ivana Šretera, fizijatra koji je 1984. završio u buksi jer se umjesto 'penzionisanim oficirom' nazivao 'umirovljenim časnikom'. Idejni začetnik samog natječaja je pak akademik Stjepan Babić, a natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ prvi je put raspisan 1993. godine.

Da je riječ o uistinu plemenitoj inicijativi dokazuje i primjer ovogodišnjeg pobjednika, koji je ukupan novčani iznos svoje nagrade velikodušno darovao dvjema pakračkim obiteljima.

Nagrade dobitnicima uručili su glavna urednica časopisa Jezik Sanda Ham i predsjednik Zaklade Marijan Bušić.

Na ovogodišnji natječaj pristigle su 603 nove riječi 134 autora, a u uži izbor su, između ostalih, ušle riječi: 'raskolnica' (crta koja razdvaja kolnik na dva dijela), 'brzogriz' (fast food), 'samoskrbni roditelj' (samohrani roditelj), 'tjelobranitelj' (tjelohranitelj), 'okvirnica' (paspartu), 'nastolnik' (desktop), 'lučnik' (laser), 'kroativno' (hrvatsko i kreativno), 'slavnik' (celebrity), te naši favoriti 'smećica' (vrećica za smeće) i 'kavovar' (džezva).
Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu