Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Sud u Podgorici kaznio Andreja Nikolaidisa

Large 795
Ponedjeljak
07.04.2008.

Jutarnji javlja da je crnogorski viši sud u Podgorici u sporu između književnika Andreja Nikolaidisa, novinara političkog tjednika Monitor i Emira Kusturice, svjetski poznatog redatelja, presudio u korist potonjeg.

Rezultat je to spora koji se vodio zbog teksta 'Dželatov šegrt', objavljenog u tjedniku Monitor 2004. godine, u kojem Nikolaidis optužuje Kusturicu da je bio dio Miloševićeve propagandne mašinerije koja je "proizvodila glupe, ružne i pokvarene" i da "većinu onog što je stekao duguje magarcima", a sve povodom Kusturičine izjave da u ratu u BiH nije bilo žrtava, ni krvnika, izrečene u intervjuu za francuski Le Figaro. Iako je Kusturičina građanska tužba prvotno odbačena, viši je sud odluku promijenio, jer se novinar "s podsmijehom izražava o Kusturičinim umjetničkim dosezima".

Nikolaidis, drastični kritičar crnogorskih (ne)prilika i autor hvaljenih romana Mimesis i Sin, odluku suda smatra političkim svrstavanjem te je priopćio kako je pritisak države Crne Gore na njega postao neizdrživ, a njegov život u Crnoj Gori nemoguć. Osudio je i cinizam suda koji presuđuje u Kusturičinu korist usprkos tomu što je redatelj bio "glavni i najekstremniji govornik" na nedavno držanom beogradskom mitingu za Kosovo, ističući kako su na presudu suda utjecale silne Kusturičine nekretnine i investicije u Crnoj Gori. Izrazio je još i svoje zgražanje činjenicom da ga se osuđuje zbog umjetničke kritike. "Ako sud brani nečije umjetničke dosege od podsmijeha, onda to znači da je taj netko - dakle, Kusturica - državni umjetnik. Kako se netko u Crnoj Gori može baviti umjetničkom kritikom nakon ovakve presude?"

Mladi crnogorski književnik rođen u Sarajevu 1974. i inače ima problema s državnom upravom koja mu uskraćuje državljanstvo premda je u Crnoj Gori od 1992., a otac i supruga su mu Crnogorci.

Kako će se stvar dalje razvijati ne znamo, ali znamo da kaznu od 12.000 eura Nikolaidis ne planira platiti, jer tih novaca, kako kaže, nema.

Možda će vas zanimati
Intervju
Homepage 305393459 508162697979111 4629102548446909705 n 19.09.2022.

'Jedino što me nikada nije iznevjerilo je mizantropija.'

Prilikom njegova gostovanja na Festivalu svjetske književnosti, Ana Fazekaš razgovarala je s piscem i kolumnistom Andrejem Nikolaidisom.

Piše: An. Fazekaš

U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu