Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Hrvati koje morate pročitati (prije smrti)

Large 1029
Ponedjeljak
21.07.2008.

U izdanju kuće Cassell Illustrated izašlo je drugo izdanje antologijske knjige, koja na više od 950 stranica donosi vodič kroz najzanimljivija djela svjetske književnosti, od najranijih do današnjih dana. Na knjizi koja započinje s 1001 noći, a završava romanom Animal’s People Indre Sinha, koji je prošle godine konkurirao za Bookera, radila je grupa međunarodnih književnih kritičara i stručnjaka za pisanu riječ među kojima su se, uz glavnog urednika Petera Boxalla, profesora engleske književnosti na Sveučilištu u Sussexu, našli i stručnjak za Jamesa Joycea Derek Attridge; Cedric Watts, autoritet po pitanju Josepha Conrada i Grahama Greenea; stručnjakinja za Virginiu Wolf Laura Marcus te još kojih dvadesetak jednako upućenih knjiških moljaca.

Napokon su Hrvati dokazali da nisu talenti samo za nogomet i tenis. U 1001 knjigu koju morate pročitati prije no što umrete uvršteno je petero domaćih autora. Dubravka Ugrešić na listu je dospjela romanom Muzej bezuvjetne predaje, Slavenka Drakulić knjigom Kao da me nema, Antun Šoljan romanom Luka, dok su Krleža i Andrić zastupljeni dvjema knjigama svaki. Čitateljima se preporuča da od bosansko-srpsko-hrvatskog nobelovca pročitaju romane Na Drini ćuprija i Travnička hronika, a od Krleže Na rubu pameti i Povratak Filipa Latinovicza.

S obzirom na količinu u knjigu uvrštenih Hrvata, čini se da Boxall smatra kako je naša književnost najvrednija u regiji. Srpska je književnost u knjizi zastupljena samo Danilom Kišem, Miloradom Pavićem i Andrićem, bosanskohercegovačka Mešom Selimovićem i Andrićem, a slovenska Cirilom Kosmačem, dok ostale književnosti iz regije ni nemaju svoga predstavnika. Iako se neki možda neće složiti s Boxallaovim izborom, lijepo je znati da za izvoz nisu samo Šukeri, Bobani i Modrići.

Inače, u knjizi je svaka natuknica popraćena kritičkim esejem o spomenutom djelu, biografskim i bibliografskim podacima o autoru i knjizi te naslovnicom knjige.

Tko je želi kupiti, može to učiniti ovdje, a koga samo zanima tko je sve uvršten, neka provjeri ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu