Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Novi roman Philipa Rotha

Large 1124
Srijeda
17.09.2008.

Philip Roth, 1964.

Rane su pedesete, mjesto radnje je Newark, New Jersey, još točnije košer mesnica u vlasništvu gospodina Messnera. Komadi mesa lete na sve strane, krv se cijedi niz noge mesarskih stolova, a protagonist romana, 18-godišnji Marcus Messner, vlasnikov geeky sin, uskoro će otići na studij u Ohio. Promjena će mu dobro doći jer mu je otac zbog paranoje da će ovaj završiti na frontu (bjesni Korejski rat koji se tiče svakog Amerikanca) postao poprilično naporan, no tko bi očekivao da će poslušni Marcus na fakultetu upasti u probleme. A problem se zove Olivia Hutton. Poprilično progresivno za ono doba, ta ga mlada dama pri prvom susretu oralno zadovolji i pomuti mu razum. No sranja koja uslijede nisu vrijedna natezanja čak ni s takvom prvoklasnom droljicom. Marcus se tuče s cimerima, odbija ići na misu jer ne vjeruje u Boga, biva optužen za silovanje, opsuje dekana, a čak mu se i zbljuje po tepihu... I, završi u Koreji.

U najnovijem romanu Philip Roth (75) vraća se temi koju je već obrađivao u Zavjeri protiv Amerike, a to je utjecaj povijesti na živote malih ljudi. U Zavjeri opisuje kako bi na život jedne tipične obitelj iz Newarka utjecala činjenica da je 1940. na američkim predsjedničkim izborima pobijedio Charles Lindbergh, dok u Indignationu pratimo kako se ispunjava proročanstvo direktora Marcusove škole, koji ga zbog stalnih problema koje mladac stvara upozorava da će ga "povijest kad tad stići, jer povijest nije u pozadini – ona je pozornica".

Radnja romana Indignation smještena je u fikcionalni College Winesburg, čije ime evocira Sherwoodov klasik o zadrtom gradiću Winesburg, Ohio. Fakultet je dosadan, predvidljiv i kršćanski, sve ono što narator romana, spomenuti mesarov sin Marcus nije. Roth u romanu evocira čednu Ameriku, Ameriku u kojoj su studenti prvih godina fakulteta redovito djevci, koji vjerojatno i ustraju na celibatu do braka, obavezno idu u crkvu i nisu im dozvoljeni kiksevi. Mladi newarški Židov na fakultetu upoznaje čari seksa, ali i seksualne frustracije, kao i represivne društvene norme koje je samo gomilaju. Uhvate li Marcusa da se seksa na campusu, dobit će nogu iz škole, a to znači korejski front... No, kako smiriti strasti napaljenog 18-godišnjaka?

U tom se smislu Indignation naslanja na Rothov prvijenac Zbogom, Kolumbo iz 1959., ali i na skandaloznu Portnojevu boljku iz 1969. u kojoj također pratimo mlade Židove koji zbog svog rigoroznog odgoja ne nalaze lijeka vlastitim seksualnim frustracijama, neprestano se bore s požudom i autoerotizmom i konstantno žive u strahu od roditelja ili božje kazne. Sve u svemu, život im je košmar, a ne košer.

Roth, koji inače izbjegava javne nastupe, ipak je za promociju ovog romana napravio iznimku pa smo od njega čuli da još uvijek ne može vjerovati da cure i dečki na američkim fakultetima spavaju u istim spavaonicama te da vjeruje da ono kako je živjela njegova generacija ovoj modernoj nalikuje na doba Deklaracije o nezavisnosti, premda je to bilo prije samo 50 godina.

A kad su ga već dobili pred kamere, novinari su ga odmah ispreskakali pitanjima o ekranizacijama njegovih knjiga. Prava za Indignation već su otkupljena (Scott Rudin), trenutno se snima i film prema Američkoj Pastorali, a ove je godine izašao film Elegija, snimljen prema njegovom romanu The Dying Animal, kojemu nije pomogla ni činjenica da u njemu glumi Penélope Cruz. Roth o Elegiji reče: "Mislim da je Penélope Cruz jako dobra. To mislim", a nije bio ništa blagonakloniji ni prema ostalim ekranizacije vlastitih romana, koje je sve, osim Zbogom, Kolumbo iz 1969., proglasio negledljivima.

Za razliku od većine pisaca Rotha nije briga što će mu filmaši napraviti od knjige. "Daleko sam ja od filmskog svijeta", tvrdi veliki Roth. "Ja samo pogledam jesu li ljudi naočiti, znaju li se ponašati za stolom i jesu li uredno obučeni. Ništa drugo ni ne očekujem."

Najnoviju Rothovu knjigu nabavite ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu