Page arrow

Celzijus 2008 - temperatura otapanja šminke

Large 1288
Utorak
09.12.2008.

Dok neke nagrade privlače autore, izdavače, medije i čitateljstvo svojim novčanim fondom, neke su svoj medijski prostor izborile prestižom i elitizmom.

Neki smo dan u kritici Crnkovićevog Beograda za pokojnike spomenuli nagradu V.B.Z.-a i Tiska, a današnje će novinske stupce puniti Kiklop, i to baš onaj koji se odlukom Upravnog odbora nagrade neće ni dodijeliti - za hit godine.

U tekstu o ovoj književnoj nagradi jučer objavljenom u našem Specialu stoji kako je Kiklop nastao s namjerom da pridonese 'revaloriziranju nakladničke struke i postavljanju stručnih kriterija u vrednovanju autorskog rada'. Dodjeljuje se u 13 kategorija, od kojih za njih 12 glasuje stručno glasačko tijelo, dok pobjednika u kategoriji hit-godine (što podrazumijeva najprodavanije, odnosno najčitanije izdanje), proglašava agencija za istraživanje tržišta Puls. Dakle, stručno glasačko tijelo (koje ove godine broji 750 glasača), u 12 se kategorija ravna umjetničkim i stručnim standardima, a ne komercijalnim uspjehom, dok je upravo komercijalni uspjeh (a ne umjetnički i stručni standardi), mjerilo za uspješnost u toj zlosretnoj 13 kategoriji.

Ove je godine Puls procijenio da je najprodavanija (da li i najčitanija?) knjiga Gola istina Nives Celzijus objavljena u izdanju Premier Medie. Cifra od 45 tisuća primjeraka prodanih naslova na našem tržištu jamči titulu hita bez obzira o kakvoj se knjizi radi i tko ju je napisao. Iako se s mogućom pobjedom starlete i supruge nogometaša u medijima špekulira već neko vrijeme, rezultati Pulsa po kojima upravo Gola istina zaslužila Kiklopa, kao da je potpuno obezglavila organizatore Kiklopa i natjerala ih da, nespretno i u afektu, stvore nepotrebni skandal.  

Danas se dodjeljuju ostali Kiklopi i svih će dvanaest ostati u sjeni Nives Celzijus koja će svoju istinu uskoro podijeliti i s čitateljima u Srbiji u početnih sto tisuća primjeraka, a potom i u BiH i Crnoj Gori. Osporivši joj ovu zasluženu nagradu organizatori Kiklopa samo su joj napravili uslugu dajući joj još veći medijski publicitet.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu