Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Happy birthday, Mr. Poe!

Large 1359
Utorak
20.01.2009.

Dvjestota obljetnica rođenja Edgara Allana Poea proslavljena je prekjučer, 19. siječnja 2009., u čitavoj Americi, i to na najbizarnije načine, kako i dolikuje autoru kojeg su nadrealisti smatrali svojim pretečom. Spomenut ćemo samo nekoliko ključnih rođendanskih partyja. Tako je glumac John Astin, najpoznatiji kao pater familias Gomez Adams, iz slavne serije iz 60-ih The Adams Family, odao priznanje Poeu recitirajući poeziju na njegovu grobu u Baltimoreu (fanovi će svakako znati da je Astin bio i veliki Batmanov suparnik, Riddler, u jednoj od najpopularnijih, a definitivno najluđoj seriji 60-ih. Treba li uopće naglašavati da je Batmana glumio Adam West, koji trenutno glumi samoga sebe kao gradonačelnika u genijalnom Family Guyju). No, to nije ni blizu najbizarnija proslava. Naime, Sandi Bergman, aka Madame Sandra, u sklopu 24-satne proslave Poeovog rođendana, postala je domaćin Poeovom duhu koji se pojavio oko dva ujutro. Kako je to sve skupa izgledalo, da li je to bio pravi surprise party ili je Poeu netko prišapnuo što će se dogoditi, ne znamo. U svakom slučaju Madame Sandra je rekla da je Poe u principu neshvaćen lik, nikako zao i pokvaren kako se univerzalno misli.

Poe je rođen u Bostonu, no interesantno je da se, još od vremena Emersona i Longfellowa koje je Poe smatrao trećerazrednim piscima, Boston nikada nije ponosio svojim slavnim sinom. Budimo iskreni, ni Poe nije baš volio svoj rodni grad, no bez obzira na to, zanimljivo je da je trebalo proći 200 godina da bi se stvari promijenile, iako tek neznatno. Tako je Boston College održao prvu konferenciju o E.A. Poeu uopće, dok je gradonačelnik Bostona nazvao jedan trg u gradu njegovim imenom, dakle Poe Square. Za razliku od uštogljenih waspova New Englanda, Poeom su se oduvijek više ponosili stanovnici drugog historijskog grada bliskog američkim patriotskim srcima, Philadelphie. Tako je posebno za ovu prigodu prekjučer otvorena Poeova kuća u tom gradu Edgar Allan Poe National Historical Site. Inače, u Phillyu je Poe proveo pet godina, možda i najljepših u svim tim nesretnim godinama potucanja po istočnoj obali, koje su bile obilježene depresijom, ovisnošću i smrtima najbližih. Nešto sjevernije, u NY Cityju, konkretnije u Bronxu, također je proslavljen piščev rođendan. Edgar Allan Poe Cottage na Grand Concourseu u Bronxu ponosi se očuvanom sobicom sa stropovima visokim 180 centimetara, gdje je Poe spavao sa svojom suprugom Virginiom, koja je i umrla u toj sobi. Poe je inače imao sklonosti da, poput Jerryja Leeja Lewisa, mrtav pijan ženi curice od 13 godina, što je na svojoj koži osjetila Virginia. Već smo spomenuli da se Poeov grob nalazi u Baltimoreu, gdje je praotac simbolizma u misterioznim okolnostima umro 1849. Preciznije rečeno dva groba, jer prvi grob s nadgrobnim spomenikom s reljefom gavrana nalazi se na groblju iza neogotičke crkve Westminister Halla, no njegovo tijelo danas se zbog turista nalazi u grobu ispred crkve. U Poe House and Museum u Baltimoreu odlučili su se na ponešto drugačiji slavljenički program. Oni su manje-više ignorirali 200. rođendan pjesnika i okrenuli se proslavi datuma njegove smrti. Tako će svi oni koji to žele 7. listopada moći prisustvovati cjelonoćnom bdijenju za Poea na groblju, kojem će, kako se slažu svi mediji (u smislu Madame Sandre, a ne CNN-a) biti prisutan i 'sam Poe'. Živi bili pa vidjeli živog mrtvaca Edgara Allana Poea među nama.    


 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu