Page arrow

Kad umreš, možeš bar pisati na miru

Large 1523
Srijeda
08.04.2009.

Michael Crichton, nedavno preminuli autor tehnoloških trilera i velikih bestselera kao što su The Andromeda Strain i Jurassic Park, ostavio je iza sebe najmanje jedan završeni roman kao i jedan nedovršeni. Oba romana iz ostavštine Crichtona, koji je umro prošlog studenoga od posljedica tumora, bit će objavljena do kraja 2010. Iz izdavačke kuće HarperCollins, koja je objavila prethodne tri Crichtonove knjige, najavili su da će nedovršenu knjigu, također tehnološki triler na kojem je radio prije smrti, objaviti u jesen sljedeće godine. No, pravo iznenađenje trebao bi biti ipak dovršeni roman, kojega je nakon Crichtonove smrti u autorovom kompjuteru otkrio njegov asistent (Crichton je, prema riječima njegove asistentice, bio izuzetno tajnovit pisac koji nikome, čak ni najbližim suradnicima, nije govorio na čemu trenutno radi). Naime, knjiga imena Pirate Latitudes je avanturistički gusarski roman čija je radnja smještena na Karibima u sedamnaestom stoljeću, što je samo po sebi autorov izlet u nepoznato.

Jonathan Burnham, urednik u HarperCollinsu rekao je kako je očito da je Crichton napisao Pirate Latitudes u istom razdoblju kada je nastao i njegov posljednji objavljeni roman Next. Glavni protagonisti ovog romana su gusar imena Hunter te guverner Jamajke, a obojici je cilj opljačkati španjolsku riznicu. Prema Burnhamovim riječima, vrijeme i mjesto zbivanja romana izuzetno su dobro i temeljito istraženi od strane autora, kao i različiti detalji poput 'problema navigacije i različitih načina skrivanja kojima su se pirati služili, a temeljito je istražena i gospodarska i politička veza između Europe i Novog svijeta te konkretno Kariba i Španjolske'. No ono po čemu je roman svakako poseban u smislu cjelokupnog Crichtonovog opusa je činjenica da je riječ o potpunom odmaku od njegovih prijašnjih knjiga, u kojima se bavio različitim moralnim i društvenim implikacijama znanosti i tehnologije. Burnham tvrdi da se Pirate Latitudes, čija će naklada samo u prvom izdanju dosegnuti impresivnih milijun primjeraka, eventualno može usporediti sa starim Crichtonovim romanom The Great Train Robbery, prvi puta objavljenim 1975., makar s aspekta detaljnog proučavanja historijskih dokumenata.


Drugi, pak, roman, kojemu nedostaje svršetak, trebao bi biti dovršen uz pomoć ko-autora, kojeg će zajednički odrediti izdavačka kuća, Crichtonova dugogodišnja asistentica Lynn Nesbit te Crichtonovi nasljednici, prije svega obudovjela Sherri Crichton. Posao bi svakako trebala olakšati činjenica da je Crichton ostavio veliki broj marginalija, uputa i ideja u kojem smjeru je roman trebao biti završen i koje bi trebale pomoći u pisanju kraja. Treba reći i da su već krenule kritike i napadi na izdavačku kuću da se ovakvim postupcima pokušava na ružan način iscjediti i posljednji dolar zlatne koke, te da treba pustiti da Crichtonov kostur trune u miru, a ne da se mediji i vidovnjaci konzultiraju s njegovim duhom i ispituju ga kako da se završi roman. No, iz izdavačke kuće opovrgavaju najave da će se od Crichtona stvoriti nekakav brand ili franšiza te da on neće biti novi Robert Ludlum, autor koji je poznat upravo po činjenici da je najviše romana napisao kao mrtvac.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu