Page arrow

Poljska desnica i dalje ubire harač

Large 221
Utorak
12.06.2007.

Susan Sontag jednom je prilikom poljskog romanopisca i dramatičara Witolda Gombrowicza nazvala jednim od najznačajnijih pisaca 20. stoljeća, a njegov roman Ferdydurke iz 1937. "jednim od najdirektnijih knjiga napisanih o seksualnoj želji". Poljskoj vladi ništa od navedenog nije bitno pa je pokrenula inicijativu da se Gombrowicz izbaci iz školske lektire, zajedno sa piscem Josephom Conradom, koji je očito pokazao nepatriotsko ponašanje emigriranjem iz Krakova i prilagođavajući svoje ime engleskom jeziku. Opasnost izbacivanja s popisa lektire prijeti i drugim poljskim piscima, poput avangardnog slikara i pisca Witkacya.

Ova sjajna ideja koja je izazvala velik val negodovanja poljskih istaknutih intelektualaca i poljske javnosti pala je na pamet poljskom ministru obrazovanja Romanu Giertychu. Iznerviran ovim prijedlogom književnik Andrzej Stasiuk izjavio je da bi gospodin ministar trebao "početi uzgajati kokoši" te da on "nikad nije trebao biti zadužen za edukaciju djece i mladeži". Pjesnikinja i nobelovka Wislawa Szymborska također protestira: "Mislim da Giertych pokazuje velik smisao za humor mijenjajući te pisce Janom Dobraczynskim (autor blizak vladi čiji opus, za ilustraciju, sadrži naslove poput Djevičin zaručnik - roman o sv. Josipu) drugim nepoznatim piscima koji će dati samo jedan odgovor - ispravan odgovor.

Potomci poljskog nobelovca Henryka Sienkiewicza, čije je djelo preživjelo najnoviju poljsku čistku, zahtjevaju od Giertycha da s popisa poćudnih knjiga skine Sienkiewiczeve knjige jer one pripadaju izbačenim knjigama, a ne uz bok Dobraczynskovih.

Da svaka vlada svog ju-bi-to genijalca ima, Giertych je dokazao objavljivanjem popisa poćudnih knjiga, gdje je kao autor Obrane Sokratove umjesto Platona naveden Aristotel, što je krakovski pjesnik Marcin Swietlicki protumačio doskočicom: "Bit će da su to promijenili jer im smeta što je Platon bio peder."

Šalu na stranu, Poljska sve više gazi u totalitarizam i ovaj slučaj je samo jedan biser u nizu nedemokratskih poteza poljske vlade koja je prošli tjedan objavila da bi Teletubbies mogli biti opasni za djecu jer jedan muški teletabi nosi žensku torbicu, a drugi ima trokut na glavi. Vjerojatno bi im bio više simpatičan da mu je na glavi aureola.

Zanimljivo je da je apsurdnost ovakovog desničarskog udara na nepoćudne autore pokazao upravo Gombrowicz u svojoj, s popisa izbačenoj, knjizi Ferdydurke. U tom romanu tridesetogodišnjeg muškarca otme profesor i prisili ga da ide u školu kako bi se indoktrinirao i nacionalno osvijestio iščitavanjem velikana poljske literature poput Norwida i Slowackog.

Cijeli članak o novom izletu Poljaka u mračno doba možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu