Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Cenzuriran Murakami

Large 2436
Nedjelja
28.08.2011.

foto: Norveška šuma, r: Anh Hùng Trần 

Cenzura je u SAD-u u posljednjih deset godina prestala pokazivati očnjake već grize gdje god može i stigne. Ako se, pak, cenzuru napadne ona se najlakše brani činjenicom da ne dolazi iz nekog apstraktnog područja, već da je glas 'običnog čovjeka'. Cenzura se iz ružne vještice preobukla u dobru stariju gospođu strategijom spuštanja ljestvama na dno socijalne niše. Posljednji primjer – Norveška šuma Harukija Murakamija.

Knjiga japanskog pisca koja je prodana u više od 12 milijuna primjeraka diljem svijeta izbačena je iz lektire za učenike od 15 i 16 godina u srednjoj školi Williamstown u New Yerseyju zbog 'pritužbi zabrinutih roditelja', a koji su posebno bili razjareni dijelom romana koji govori o mladima u Tokiju u 60-im godinama u kojem prijateljica protagonistice Naoko, imena Reiko, priča o o tome kako ju je zavela 13-godišnjakinja na raskalašenim homoseksualnim orgijama. "Kakve veze taj dio knjige ima sa životima današnjih tinejdžera", upitala se jedna od zabrinutih majki, Robin Myers, "naprosto sam bila šokirana kada sam to pročitala"

Peter Sprigg iz kršćanske organizacije Family Research Council na desničarskoj medijskoj utvrdi Fox Newsu, koja se bori za prava zabrinutih roditelja, naglasio je da je sve više ljudi zabrinuto zbog 'hiperseksualizacije mladih' koja je glavni razlog zašto brojni Amerikanci odustaju od javnih škola.

Osim Murakamijevog romana škola je iz lektire izbacila i knjigu Tweak: Growing up on Methamphetamines namijenjenu učenicima od 16 i 17 godina. Direktor škole koja je izbacila spomenute naslove iz lektire, Chuck Earling, izjavio je kako škola sljedeće godine ipak neće udovoljavati suludim zahtjevima roditelja, kazavši kako knjigama žele zainteresirati mlade za književnost, a ne podilaziti konzervativnim roditeljima koji kao da žive u 1930-tim. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu