Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Julian Barnes dobio Bookera

Large 2508
Utorak
18.10.2011.

Poznati engleski pisac Julian Barnes napokon je dobio najveću britansku književnu nagradu, koja mu je izmakla već tri puta, koliko je do sad bio u užem izboru za Bookera.

Na sinoćnjoj svečanoj ceremoniji 65-godišnji londonski pisac koji je bio i favorit kladionica primio je nagradu za kratki roman The Sense of an Ending.

Inače, dodjeli nagrada je prethodila velika pljuvaonica u britanskim medijima koji su nagradu Booker, na čelu s bivšom špijunkom i spisateljicom, bivšom šeficom MI5 Stellom Rimington koja je bila predsjednica žirija, optužili za posvemašnje nepoznavanje situacije u izdavaštvu i teški populizam, a nagrada Barnesu, koji je u užem izboru za nagradu bio i 1984., 1998. i 2005. godine, čini se, neće nimalo utjecati na to da se takva situacija promijeni. Za to je kriva uglavnom upravo Rimingtonova koja je više puta govorila kako je glavni kriterij ovogodišnje nagrade 'čitljivost' knjiga, što je valjda posljednica njezine profesionalne povijesti.

No, kakvu su predsjednicu žirija htjeli takvu su i dobili, a priznanje Barnesu čini se samo kao neka vrsta besmislenog kompromisa. "To je vrlo čitljiva knjiga", poznatom rječitošću je Stella opisala pobjedničku knjigu, "no ne samo čitljiva jednom, već i drugi pa i treći put."

Osim toga Rimingtonova je rekla i kako je "to  suvremeni britanski klasik. Riječ je o izvrsno napisanoj knjizi, fino zamišljenoj i jednako tako dobro izvedenoj. Osim toga, svako sljedeće čitanje otkriva nove dubine ovog teksta"

Primajući nagradu za roman koji je bio najkraći među nominiranim djelima, sa 150 stranica, Barnes se zahvalio žiriju na nagradi i sponzorima na finom čeku od 50 tisuća funti.

Inače, uz Barnesa za nagradu Man Booker bili su nominirani Carol Birch, Kanađani Patrick DeWitt i Esi Edugyan, te debitanti Stephen Kelman i A.D. Miller

foto: Hendrik Speck (flickr)

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage 2060 17.08.2010.

Začitavanje: 'Flaubertova papiga'

Nakon male ljetne stanke vraćamo se s preporukama za čitanje. Ovaj puta iz ladice izvlačimo jedan klasik iz 1984.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu