Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Knjige na zahtjev za MySpace generaciju

Large 30
Subota
10.02.2007.

Nakon glazbene i filmske revolucije započete na sajtovima za socijalno umrežavanje, izgleda da je došlo vrijeme i za književnu revoluciju. Dok u stvarnome svijetu gazimo u sve žešći i okrutniji kapitalizam, u onom virtualnom predajemo se čarima komunizma. Pod geslom „Svi za jednoga, jedan za sve“ iz dana u dana niču novi sajtovi koji nam nude da postanemo dijelom neke zajednice s ovim ili onim zajedničkim interesom. Zajednica ljubitelja lijepe riječi i pisaca tih lijepih riječi nedavno je dobila platformu za druženje.

Radi se o novom tipu izdavaštva i promocije književnosti koji ima i svoje ime – izdavaštvo na zahtjev, a rodio se iz potrebe izdavanja pisaca koji se iz raznih razloga ne mogu probiti do 'pravih' izdavača. Drugarica Heidi James iz izdavačke kuće Social Disease objašnjava situaciju na sljedeći način: „Zadie Smith je jebeno dosadna. I Monica Ali i hrpa drugih pisaca koji pišu slične socijalne komedije nastale na tragu Bijelih zubi jebeno su dosadni. Cijela njihova postmoderna ironija je jebeno dosadna. S obzirom da izdavači puše samo takva sranja i da nas uvjeravaju da ne postoji tržište za nove i zanimljive pisce koji na sebe preuzimaju rizik i postavljaju neke zahtjeve pred čitatelja, stvar je trebalo malo prodrmati i pokrenuti.“

Kako bi to dokazala pokrenula je izdavačku kuću Social Disease nazvanu prema citatu Andyja Warhola koji je svojedobno izjavio da pati od socijalne bolesti koja se očituje u svakodnevnoj potrebi za večernjim izlascima. Pokretač cijele priče bila je želja da se barem on-line izdavaštvo oplemeni elementom rizika od kojeg je cijepljeno klasično izdavaštvo.

Kod knjiga na zahtjev troškovi su smanjeni na minimum i uključuju izradu naslovnice te lekturu i korekturu teksta. U tom obliku knjiga se nudi na prodaju na sajtovima tipa MySpace, pa čak i na Amazonu. Na zahtjev kupca knjiga se tiska, uvezuje, pakira i otprema. I to je to. Samizdat za 21. stoljeće.

Kao što se može pretpostaviti, ideja nije da se zaradi golema količina novca, jer to praktički nije moguće (s obzirom da su troškovi printa za jedan primjerak knjige jednaki troškovima tiska 10.000 primjeraka), već se time promoviraju novi talenti i novi načini pisanja.
 
Brutalisti i Offbeat generacija već su se izborili za svoje mjesto na sceni, a objavili su i par antologija. Prepoznajte jednog od njih koji vam odgovara stilom, a taj će vas svojim linkovima zaraziti gomilom sličnih.

A što se drugarice Heidi (kako simbolično!) tiče, ona vjeruje da će utjecaj ovih pisaca koji je iz dana u dan sve jači ubrzo dovesti do osvješćivanja glavonja iz velikih izdavačkih kuća koji će biti prisiljeni uzeti ih napokon za ozbiljno, ako ništa drugo, barem prepoznajući internetsku pomamu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu