Page arrow

Arhiv Cormaca McCarthyja

Large 618
Srijeda
16.01.2008.

O kupoprodaji teškoj 2 milijuna dolara javnost je obavijestila zaklada The Southwestern Writers Collection pri Teksaškom državnom sveučilištu u San Marcosu, koja je od prošlog tjedna ponosni vlasnik ostavštine 74-godišnjeg pisca.

Arhiv, koji će zauzeti čitavu jednu sobu u sveučilišnoj knjižnici Alkek /naslovna/, sadrži McCarthyjevu korespondenciju, bilješke, skice svih njegovih romana, rukopis jednog nedovršenog, građu vezanu uz njegovu dramu The Stonemason iz 1994. te nekoliko scenarija.

Osnivač zaklade, scenarist i fotograf Bill Wittliff o prodaji je arhiva prvi put s McCarthyjem razgovarao prije 21 godinu, kad su on i njegova žena Sally pokrenuli Zbirku, no morao je čekati da se prošle godine Pulitzerom ovjenčani pisac odluči na taj korak. Tko čeka, taj i dočeka – McCarthy mu se javio krajem 2007. i ugovorili su posao.

"Držim da je on najveći živući američki pisac", izjavio je Wittliff, "Cormac McCarthy je jedan od besmrtnih."

I zaista jest. Od 1965., kad je objavio svoj prvi roman The Orchard Keeper kojim je osvojio nagradu Faulkner za roman prvijenac, McCarthy je isporučio 9 romana, 2 drame i 1 scenarij koji su redom požnjeli uspjeh kako kod kritike, tako i kod laika. U nas je preveden McCarthyjev hit iz 1992. Svi lijepi konji (V.B.Z.) po kojemu je Billy Bob Thornton 2000. godine snimio istoimeni film. McCarthyjevo pismo poslužilo je kao inspiracija i braći Coen koji su lani snimili film No Country for Old Men, nazvan po istoimenom književnom predlošku iz 2005. Na ovom linku možete pogledati kakav utjecaj McCarthyjeve knjige ostavljaju na fotografe.

Iako nagrađivan i stipendiran, McCarthy je prošle je godine, nakon objavljivanja postapokaliptičnog romana The Road, napokon dobio zaslužena priznanja – osim što ga je Oprah uvrstila u svoj Book Club, taj je roman svom autoru priskrbio prestižnu nagradu James Tait Black Memorial Prize i već spomenutog Pulitzera.

Zateknete li se slučajno u San Marcosu, Tx i odlučite posjetiti McCarthyjev arhiv, znajte da Zbirka jugozapadnih pisaca čuva i arhiv Sama Sheparda te animirane serije King of the Hill.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu