Page arrow

Hanif Kureishi ima nešto za reći

Large 620
Četvrtak
17.01.2008.

Hanif Kureishi (1954.), autor brojnih hitova, od kojih valja izdvojiti živopisni roman Buddha iz predgrađa (1990.) koji mu je donio Whitbreada (danas Costa) i po kojoj je BBC snimio seriju, te proročanski Crni album (1995.), u kojem Kureishi anticipira pojavu fundamentalizma među mladim britanskim muslimanima, ubrzo će kod izdavača Faber and Faber objaviti roman Something to Tell You, djelo kojim se vraća u 70-te godine 20. stoljeća, čiju je klimu sjajno opisao u Buddhi.

Ne udaljavajući se previše od svojih uobičajenih tema, Kureishi nas u novom romanu upoznaje sa muškarcem na pragu zrelih godina, uspješnim psihoanalitičarom Jamalom, čije sjećanje opsjedaju misli na njegovu prvu ljubav i nasilni čin od kojeg nikada neće moći pobjeći. Retrospektiva njegova života u 70-ima daje pozadinu drami koja se zbiva 30 godina kasnije, kad se on i njegova ekipa približavaju zrelim godinama još uvijek ne razriješivši demone prošlosti.

Navodno je riječ o romanu koji tonom odgovora Buddhi iz predgrađa – pun energije i komičan, ali i nježan do bola - s lepezom nezaboravnih, rastrzanih likova u kojima se svatko može prepoznati. Uz neizostavnu dozu politike, kulture i seksa, Kureishi u romanu opet portretira svoj rodni London i njegove proturječnosti.

A stvara li novim romanom i književnu povijest vidjet ćemo u ožujku, kad roman izađe. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu