Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Nagrade razne

Large 686
Ponedjeljak
18.02.2008.

U konkurenciji za ovogodišnje nagrade Grigor Vitez bilo je 70 knjiga i slikovnica, 38 književnika, 33 ilustratora i čak 25 nakladnika. Savez društava Naša djeca proglasio je književnika Hrvoja Hitreca ovogodišnjim dobitnikom nagrade Grigor Vitez.

Četrdeset i prvi Vitez ide u Hitrecove ruke zahvaljujući odličnoj knjizi za djecu Humandel (Školska knjiga) o neobičnom dječaku Vidu koji čudno izgleda i razgovara samo s dupinima jer je zapravo i sam čovjek-delfin. Višestruko nagrađivani slikar, kipar i ilustrator Svjetlan Junaković po peti je put proglašen laueratom godišnje Nagrade Grigor Vitez 2007. za ilustracije u slikovnicama Velika knjiga portreta (Algoritam), Mali veliki svijet (Algoritam), Moj put - priča o cipelama (Algoritam) i Ljubav spašava živote (Algoritam). Nagrade dobitnicima bit će uručene 20. veljače u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Nagrada Grigor Vitez prva je i najstarija nagrada za književna i likovna dostignuća u knjigama za djecu, autora koji žive i djeluju na tlu Hrvatske. Osnovana je 1967. godine, kada je i prvi puta dodijeljena. Osnivač nagrade humanitarna je društvena i edukativna udruga građana Savez društava Naša djeca Hrvatske.

***

Žiri osječkog ogranka Matice hrvatske u sastavu Damir Miloš, Mirta Bijuković i Ivan Trojan najboljim neobjavljenim proznim djelom u 2007. godini proglasio je roman Gumeni galeb Željka Špoljara. U konkurenciji od dvadesetak rukopisa, četiri su ušla u uži izbor, a žiri se odlučio za Špoljara iz jednostavnog razloga što je "u odnosu na ostale tekstove... njegov daleko najbolji", kako je to izjavio predsjednik žirija Miloš dodavši da "to ne znači da je ovaj tekst dobar samo u odnosu na tri ostala teksta koja sam imao prilike pročitati; on je uistinu izuzetan sam po sebi." Nagrađeni rukopis honorirat će se s 5.000 kuna, a tiskat će ga Ogranak MH Osijek u biblioteci 'Književna revija'. Željko Špoljar (1975.) objavio je dosad proze Teškoće pri gutanju (Naklada MD), Moj brat Felix Krull (Ex libris), te Welcome to Croatia u koautorstvu s Kristijanom Vujičićem (Naklada Ljevak). Za potonji je naslov dobio nagradu Kiklop 2006. godine.

***
 
NOSF ponosno javlja rezultate sedmog Istrakonovog natječaja jer su nagrađeni autori redom njihovi forumaši, a neki su i objavljivali u NOSF magazinu. Prvonagrađena Ivana Delač Horvatinčić osvojila je 1.500 kn za priču 'Reminiscencije oženjenog vilenjaka', drugonagrađeni Ed Barol 800 kn za priču 'Dan za danom' i trećenagrađena Tereza Rukober dobila je 500 kn za priču 'Moć jednog trenutka'. Sedma Istrakonova zbirka bit će svečano predstavljena, uz uručivanje nagrada autorima, drugog dana Istrakona, u subotu, 29. ožujka 2008. u Pazinu. Cijeli popis uvrštenih priča i autora pročitajte na ovom linku.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu