Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Pulitzer debitantu Junotu Díazu

Large 797
Utorak
08.04.2008.

Životna priča Junota Díaza i sama bi mogla postati zapletom romana. Odrastao u siromašnoj četvrti Villa Juana glavnog dominikanskog grada Santo Domingo s četvero braće, u Ameriku je došao sa 6, kad mu se obitelj, slijedeći očeve stope, preselila u Parlin, New Jersey. U Americi ih život nije mazio – otac ih je ubrzo napustio, brat mu je obolio od leukemije, a obitelj je zapala u teško siromaštvo. Díaz u tim teškim tinejdžerskim danima utjehu pronalazi u ZF knjigama. Guta knjige Johna Christophera, obožava Schaffnerov film Planeta majmuna i BBC-ovu seriju Edge of Darkness, odjeci kojih se uočavaju i u njegovim djelima. Diplomirao je književnost na otmjenom Cornellu, gdje se upisao zahvaljujući ondašnjoj curi koja ga je samoinicijativno prijavila. U studentskim je danima napisao i svoju prvu zbirku priča Drown, koju je kritika tako dobro primila da je Díaz zbog pritiska svoj roman prvijenac pisao punih 11 godina.

The Brief Wondrous Life of Oscar Wao priča je o životu 150 kila teškog nerda s dominikanskim korijenima i 500 godina staroj kletvi koja prati njegovu brojnu multikulturalnu obitelji. Nevjerojatno smiješna i istovremeno zastrašujuće tužna, hit je od rujna 2007., kad se pojavila na policama knjižara. Nagrađena je nagradom udruženja američkih kritičara National Book Critics Circle Award i nagradom Sargent za prvijenac.

Kritičar New York Timesa, Michiko Kakutani knjigu je nazvao "toliko originalnom da se jedino može opisati kao Mario Vargas Llosa meets Star Trek meets David Foster Wallace meets Kanye West", a časopisi Time i New York Magazine proglasili su je knjigom godine. Drugi ga kritičari uspoređuju s pulicerašima Richardom Russom i Philipom Rothom, što je nama samo po sebi dovoljna preporuka.

Díaz, koji trenutno predaje kreativno pisanje i piše za Boston Review, vijest o Pulitzeru primio je s nevjericom. Ističe da je vrijednost ove nagrade utjecaj koji bi mogla izvršiti na druge mlade ljude koji pišu usprkos nepovoljnim prilikama: " Nadam se da će im ovo poslužiti kao inspiracija i motivacija."

Više o mladom autoru na njegovoj stranici.

Što se tiče drugih nama zanimljivih kategorija, u poeziji su briljirali Robert Hass i Philip Shultz, podijelivši pobjedničku nagradu između zbirki Time and Materials te Failure; Eden's Outcasts: The Story of Louisa May Alcott and Her Father Johna Mattesona pobjednik je u kategoriji biografija; nagradu u kategoriji povijesti odnio je Daniel Walker Howe knjigom What Hath God Wrought: The Transformation of America, 1815-1848; dok je knjiga The Years of Extermination: Nazi Germany and the Jews, 1939-1945 Saula Friedlandera pobijedila u kategoriji opće publicistike.

Definitivni pobjednik ovogodišnjih novinarskih Pulitzera je list The Washington Post koji ih je osvojio šest uključujući i nagradu za javnu službu (za otkrivanje lošeg tretmana američkih vojnih veterana u bolnici Walter Reed) te nagradu za udarnu vijest (za praćenje masakra na sveučilištu Virginia Tech). Slijedi The New York Times s dvama osvojenim Pulitzerima – za istražiteljsko novinarstvo (za priloge o otrovnim sastojcima u lijekovima i drugim proizvodima uvezenima iz Kine), te u kategoriji razjašnjavajućeg izvještavanja.

Dobitnike ostalih Pulitzera saznajte na službenoj stranici.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu