Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

McCarthyjeva postapokalipsa

Large 926
Ponedjeljak
02.06.2008.

The Road Cormaca McCarthyja sumorna je priča smještena u Ameriku nakon što ju je pogodila neka neimenovana katastrofa. Kroz napuštene gradove i devastiranu prirodu, suočeni s kanibalima i brojnim drugim prirodnim neprijateljima, prema jugu bježe otac i sin, i usprkos paklu u koji se Zemlja pretvorila nastoje ostati civilizirani i, prije svega, živi.

Ideja za roman, kojim je pobrao Pulitzera i James Tait Black Memorial, McCarthyju je pala napamet kad je sa sinom putovao po teksaškom El Pasu. U intervjuu s Oprahicom, koja je roman uvrstila u svoj prestižni Book Club, McCarthy se prisjetio da je odjednom počeo razmišljati kako bi to sve moglo izgledati u budućnosti. Zamišljao je vatru svuda na obzoru i svog bespomoćnog sina u tom kaosu... Sedam godina kasnije bacio se na pisanje i knjigu posvetio svom sinu Johnu Francisu.

Ekranizacije romana se početkom veljače ove godine prihvatio Australac John Hillcoat, najpoznatiji po filmu The Proposition, snimljenom prema scenariju Nicka Cavea. U glavnim ulogama našli su se Viggo Mortensen i odličan mladi glumac Kodi Smit-McPhee /naslovna/, kojega, sudeći prema reakcijama kolega, očekuje planetarno uspješna karijera. Scenarist Joe Penhall u filmu je malo više prostora dao liku žene i majke, koja u romanu brzo ispada iz igre jer si u očaju oduzima život. U filmu će se pojavljivati u flashbackovima, a igra je oskarovka Charlize Theron.

Photo by Charles McGrath (The New York Times)
Tematski vrlo nalik Mad Maxu, The Road, usprkos činjenici što ga snima Australac, uopće neće biti nalik ušminkanoj verziji postapokalipse koju je ponudio Miller. McCarthy je u romanu zamislio civilizaciju na zalasku. Svijet je u rasulu, setting je pretežito siv, kišica uvijek barem sipi, ako već ne lije, ljudi su izgladnjeli, beskućni, u dronjcima...

"Najdirljivija stvar u vezi McCarthyjeve knjige je to što je tako uvjerljiva", ističe Hillcoat. "Zbog toga smo inzistirali na hiperrealizmu. U Mad Maxu je sve pomno dizajnirano i spektakularno. Nastojali smo izbjeći klišeje vezane uz apokalipsu pa smo naglasak stavili na prirodnu katastrofu."

Ekipa posebno ističe da je casting 11-godišnjeg Australca Kodija pun pogodak. Dječak je toliko talentiran da su ga zbog sposobnosti da se u trenu ufura u scenu prozvali 'Vanzemaljcem'. Uz dobre glumce, dodatna navlakuša na i tako zanimljiv film su i cameo uloge Roberta Duvalla, Guyja Pearcea, Michaela Kennetha Williamsa i drugih.

Dok svi skupa čekamo studeni, kad će se film pojaviti u američkim kinima i na torrent sajtovima, mogli biste pročitati jedini hrvatski prijevod McCarthyja, roman Svi lijepi konji, koji je također uspješno ekraniziran 2008.

A kad smo već kod ekranizacija 74-godišnjeg majstora pisane riječi, na IMDB-u saznajemo da su na putu još dvije – Outer Dark i Blood Meridian, ali o njima se još uvijek ne zna gotovo ništa.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu