Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Fabrika knjiga u centru Zagreba

Large 1110
Nedjelja
14.09.2008.

Beogradska Fabrika knjiga, nezavisni izdavač posvećen angažiranom izdavaštvu, nakon bosanskog Buybooka postaje druga kuća iz regije čije naslove od sad možete kupiti u centru Zagreba.

Poznata po svom eklektičnom anarhoidnom ukusu, kuća na čelu s Dejanom Ilićem, svoje je distribucijske kanale uspjela sprovesti do naše male knjižare, do pucanja je napunivši zanimljivim naslovima, još neobjavljenima u hrvatskom izdanju. Za knjige iz edicija Reč, Dan i noć, Sexyz, Posebna izdanja te Časopis Reč više ne treba ići u inozemstvo.

O vašem interesu ovisi hoće li se uspostavljena distribucijska veza održati, pa vas, dragi kupci, pozivamo da nas posjetite i bacite pogled na iznimno zanimljivu Fabrikinu ponudu, u kojoj ćete, sigurni smo, svakako naći nešto za sebe.

Za nesigurne donosimo ilustraciju u vidu 10 reprezentativnih naslova iz njihovog izloga:

1. Šta je bio socijalizam i šta dolazi posle njega, Katherine Verdery
Antropologinja Katherine Verdery ispituje i opisuje prirodu socijalizma i njegove posljedice te postavlja pitanje koje bi ga društvene forme mogle zamijeniti. Ova knjiga iz antropološke perspektive analizira teme kao što su civilno društvo, izgradnja tržišne ekonomije, privatizacija, nacionalni i etnički sukobi, promijene rodnih odnosa te druge teme svojstvene izučavanju političkih i ekonomskih odlika kraja socijalizma.

2. Animal Croatica. Ogledi o domoljublju, Viktor Ivančić
"Rat je odavno za nama, nebo je tirkiznoplavo, ptičice cvrkuću, maslačci lepršaju, leševi su dezodorirani, Hrvatska ubrzano kroči prema stvarnosti iz reklamnoga spota, ali ima nečeg zlokobnog u tome što korporativnu budućnost i opće blagostanje navještava ružičasti balon, artikl napunjen prazninom, s temeljnim svojstvom da kad-tad pukne." Ivančić na 500 strana!

3. Kovanje demokratije. Istorija levice u Evropi, 1850-2000., Geoff Eley
Iz pera komparativnog povjesničara Geoffa Eleyja, stiže nam manifest nade u demokraciju. U vrijeme kad se u legitimnost ljevice sve češće sumnja, Eley u ovoj knjizi ispisuje sveobuhvatnu povijest europske ljevice strasno ističući njezin trajni utjecaj na izgled evropske političke scene.

4. Spisi o starijoj književnosti, Svetozar Petrović
Apdejtano izdanje petnaestak sabranih tekstova najuglednijeg srpskog teoretičara književnosti Svetozara Petrovića, četvrta je njegova knjiga objavljena u Fabrikinoj ediciji Reč.

5. Persepolis (strip), Marjane Satrapi
Za sad na srpskom možete čitati tek prva dva dijela odličnog iranskog stripa Persepolis (pretvorenog u odličan film), tople i dirljive autobiografske priče o odrastanju u Iranu za vrijeme Islamske revolucije.
 
6. Podrumi marcipana: čitanje Bore Ćosića, Predrag Brebanović
Podrumi Marcipana
u središte književnopovijesnih i kritičkih interesa vraćaju za srpsku književnost bitnog, ali zanemarivanog pisca, te zato predstavljaju i značajan doprinos preispitivanju i prevrednovanju novije srpske književnosti.

7. Tela koja nešto znače, Judith Butler
Nakon Nevolja s rodom (1990), Judith Butler iznova traži put za mogućnosti pružanja i osmišljavanja otpora sistemima koji vrše pritisak na pojedince i prisiljavaju ih da se odreknu svojih individualnih obilježja zbog uklapanja u društvom nametnute kalupe ponašanja. Nezaobilazna feministička knjiga!

8. Osobe koje nedostaju, Mary Douglas, Steven Ney
U ovoj zanimljivoj studiji o raspodjeli bogatstva antropolozi Douglas i Ney kroz prikaz vladajućih ideja o blagostanju bacaju novi pogled na problem siromaštva.

9. Ustavna demokratija shvaćena kontekstualno, Nenad Dimitrijević
Ovo je knjiga o aporijama ustavne demokracije u Srbiji nakon pada Miloševićevog režima, koja nastoji dati odgovor na pitanje što treba učiniti kako bi Srbija postala dobro uređeno društvo.

10. Kabulske laste, Jasmina Kadra
Deseti roman alžirskog pisca Mohameda Mulesehula, koji piše pod pseudonimom Jasmina Kadra, donosi priču o sudbinu dvaju kabulskih parova koji se ljubavlju bore za ljudsko dostojanstvo.

Nema straha, knjige su na latinici, vrlo lijepo opremljene i vrlo pristupačnih cijena!

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Kritike
Homepage 1282 07.12.2008.

KRITIKA 10: Dejan Ilić

'Osam i po ogleda o razumevanju' - između etike, poetike i politike; teorije i kritike; mraka 90-ih i suočavanja s njihovim nasljeđem. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu