Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Monografija Mirka Ilića!

Large 861
Ponedjeljak
05.05.2008.

Knjiga Mirko Ilić – strip/ilustracija/dizajn/multimedija 1975-2008 prati jučer otvorenu istoimenu retrospektivnu izložbu koju u Gliptoteci HAZU možete pogledati do 25. svibnja.

Iako se činilo da će dugo očekivano objavljivanje Ilićeve monografije završiti skandalom jer izdavači AGM i Profil nisu stigli završiti knjigu na vrijeme, a i povisili su joj cijenu s dogovorenih 480 na 590 kn, Mirko Ilić se nakon prvotne odluke o uskraćivanju prava na distribuciju ipak predomislio pa je knjiga krenula u prodaju.

Iza monografije stoji druga domaća dizajnerska zvijezda, osebujni teoretičar i praktičar Dejan Kršić koji je na 460 stranica A4 formata sakupio oko 1500 Ilićevih radova koji sežu od samih Ilićevih dizajnerskih početaka, za čije je spašavanje zaslužna pokojna Ilićeva majka, pa sve do modernih dana.


Slika je u knjizi popraćena i velikom količinom popratnog Kršićevog materijala te tekstovima Ilićevih suvremenika. Od domaćih faca o Iliću pišu njegova bivša žena, književnica Slavenka Drakulić, pokćerka Rujana Jeger, urednik Tine Željko Žutelija, a Kršić je u knjigu uvrstio i intervjue s Perom Kvesićem i Inoslavom Beškerom, koji su u vrijeme Ilićevih početaka u svojstvu urednika u Poletu i šefa CDD-a uvelike utjecali na zbivanja na sceni. Tu su još i tekstovi dizajnera i teoretičara Stevena Hellera te Ilićeve suradnice, bivše urednice Graphisa, Laetitije Wolf.

Premda joj cijena nije za svačiji džep, monografija će se sigurno dobro prodavati – ta ipak je riječ o monografiji najveće domaće dizajnerske njuške – monografiji čija nostalgična, a i idejno-oblikovna vrijednost nadmašuju puke brojke.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu