Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Hrvatski prezimenik

Large 887
Četvrtak
15.05.2008.

Ako ste pola svog života proveli proklinjući Boga što se prezivate Šupak, Guzić, Kupus, Papak, Gulaš, Svinjarević, Kokoš, Guska, Koza, Štakor..., možda bi vam bol mogla ublažiti najnovija knjiga o hrvatskim prezimenima. Iako se zbog nje nećete riješiti omraženog dodatka imenu, tog zla vas može razriješiti samo MUP, možda vam malo pomogne saznanje o njegovu nastanku te činjenica da ružnim prezimenom niste kažnjeni samo vi.

Friško izdana opsežna knjiga Hrvatski prezimenik podnaslovljena Pučanstvo Republike Hrvatske na početku 21. stoljeća donosi popis svih domaćih prezimena i nastoji rasvijetliti nastanak i povijest istih. Prebogata građa knjige podijeljena je u tri sveska. Prva dva donose abecedni popis 114.643 domaćih prezimena, dok su u trećem navedena 6.654 hrvatska naselja s popisima prezimena koja se u njima javljaju te brojem pojedinačnih nositelja prezimena, kako i brojem obitelji istoga prezimena u naselju.

Iza knjige enciklopedijskih gabarita stoje Franjo Maletić i naš najpoznatiji onomastičar, akademik Petar Šimunović, koji je 1948. sudjelovao u nastajanju Leksika prezimena SR Hrvatske. Uspoređujući rad na tim dvjema knjigama Šimunović je kazao da je novija nastala zahvaljujući računalnoj obradi posljednjeg popisa pučanstva 2001., dok je za Leksikon trebalo mjesecima iz prašnjavih arhiva vaditi popise te onda provjeravati podatke.

Hrvatski prezimenik otvara se opsežnom Šimunovićevom studijom prezimenske problematike 'Hrvatska u prezimenima' u kojoj objašnjava nastanak, povijest i strukturu hrvatskih prezimena, nasilna preimenovanja te sudbinu prezimena u dijaspori. Uvod u treći svezak, koji se odnosi na ojkonime (imena naselja), donosi pregledne zemljovide i ilustracije nastanka i razmještaja naselja te migracija.

"Ovakva knjiga, svojevrsni krsni list Hrvatske, objavljuje se rijetko, nastaje jednom u 100 godina, a možda iduća i neće biti tiskana, ako nas budu zamjenjivali brojkama, kako je to u nekim zemljama već pri popisu pučanstva", izjavio je autor povodom objavljivanja knjige koja će uvelike koristiti domaćim demografima i istraživačima socijalnih kretanja.

Tko želi istražiti svoje korijene za tu će privilegiju morati pljunuti masnih 1.200 kn, ali što je to u usporedbi s razotkrivanjem tajne vašeg identiteta.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu