Page arrow

Autoironija poznatih pisaca

Large bradbury
Srijeda
19.12.2012.

Genijalni pisci su (pre)često upravo oni pisci koji teško prihvaćaju šalu na vlastiti račun. Ipak, lijepo je vidjeti obrnute slučajeve u kojima se poznati pisci sprdaju sa sobom i svojim djelima.

Emily Temple sakupila je deset izjava autora kao što su Vladimir Nabokov, Mark Twain, Kurt Vonnegut, David Sedaris, Jonathan Lethem, John Grisham i drugi. Neke tvrdnje su duhovite, neke su samo iskrene, a neke su naprosto bizarne. Izdvojili smo par izjava:

"Konglomeratska hrpa smeća, to sam ja. Ali gorim visokim plamenom." - Ray Bradbury

"Ja sam književni ekvivalent Big Maca s krumpirićima." - Stephen King

"Upala sam u pisanje, pretpostavljam, jer sam bila jedno od one grozne djece koja pišu stihove. Otišla sam u samostan u New York - Sveti sakrament... Tamo su me otpustili, naposljetku, zbog mnogih stvari, među kojima je i moje inzistiranje na tome da je bezgrešno začeće bilo spontano samozapaljenje." - Dorothy Parker

Najekstremniji slučaj predstavlja suvremeni pisac Gary Shteyngart koji je snimio petominutni film u kojem prikazuje sebe kao nepismenog, nesposobnog, mentalno zaostalog pisca i profesora kreativnog pisanja (na kojem podučava i Jamesa Franca). Iritantna poza, briljantan humor, oboje ili nijedno? Procijenite sami.

izvor: Flavorwire
foto: Frederic Guillory

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu