Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Beogradski festival o Krleži

Large kalemegdan
Ponedjeljak
07.05.2012.

Direktorica Kulturnog centra Beograd Mia David najavila je da će ovogodišnji Festival jednog pisca biti posvećen Miroslavu Krleži. Festival jednog pisca bavi se autorima važnima za identitet Beograda, a prethodni festivali bili su posvećeni Rastku Petroviću, Stanislavu Vinaveru i Momčilu Nastasijeviću. Ovogodišnji odabir Krleže, najavljuje David, mogao bi biti kontroverzan.

Ipak, odabir nije slučajan. Ove godine navršava se stogodišnjica prvog Krležinog dolaska u Beograd, grad kojeg je volio i u koji se često vraćao. Ovogodišnji festival ima cilj ne slaviti Krležu, nego uputiti javnost na zajedničko čitanje njegovih djela.

Sam festival trajat će od 10. svibnja do 10. lipnja na različitim lokacijama. Otvara se multimedijalnom izložbom San o drugoj obali u Likovnoj galeriji KBC. Bit će izloženi Krležin kolaž Divotvelepismo, 'strip-šetnja' kroz Krležin književni opus i biografiju (ilustratori su srpski i hrvatski crtači Danilo Milošev Wostok, Boris Stanić, Igor Hofbauer i Damir Štajnfl, a scenarist je Bora Ćosić). Na izložbi će se moći vidjeti i film o Petru Dobroviću Put u raj nastao po Krležinom scenariju. Održavat će se koncerti, tribine, predstave i radionice čitanja Krležinih djela. Naposljetku, Boris Bakal, hrvatski umjetnik i osnivač zagrebačke trupe Bacači sjenki, izvest će performans Izvještaji s druge obale putem kojeg će ukazati na važna mjesta i pravce kretanja Krleže po Beogradu, te uputiti svakog člana publike da kreira svog Krležu.

izvor: B92
foto: Stanković Vlada

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage large 2496 09.10.2011.

KRITIKA 130: Miroslav Krleža

Trideset godina nakon Krležine smrti sve "u ovoj našoj jadnoj maloj austrijskoj garnizoni" nepopravljivo je isto. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu