Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Čet'ri knjige debele

Large purani
Ponedjeljak
07.07.2014.

Booksa je utonula u duboku čamotinju ljeta. Svi osim Ane i 16 volontera poslani su na dvomjesečni ljetni raspust. Vanja je otišla na Floridu, Luka u Čitluk kod bake i djeda, Dunja se u Marseju priključila jednoj od posada Greenpeaceovaca koja će cijelo ljeto zagorčavati život lovcima na tuljane, Sale će na Prviću iznajmljivati pedaline fureštima, Mateja i Martina zaputile su se u Indiju gdje će učiti o tajnama spravljanja čajeva i drugih ljekovitih napitaka.

Pošto na klupicama nije bilo gužve, i Damjan je mogao okačiti o klin svoju ljetnu redarsku uniformu. Preostalo mu je još samo preuzeti plaćicu i onda pravac – Zagorje! Blagajnica Šeherzada pronašla je kuvertu s njegovim imenom.

"Evo", rekla je, "tu ti je 300 kuna, više nemamo."

"Kako nemate, ne razumijem!?"

"Lijepo, nemamo, presiromašni smo, ali možeš si uzeti par knjiga. Vanja je rekla - ne više od četiri."

Svatko drugi ili barem većina, frknula bi na ovakvu ponudu znajući da ni za jednu knjigu u cijelom gradu nemreš dobit ni po lule duhana, ali Damjan nije svatko drugi. I nije većina.

"Daj mi pet minuta, moram spregruntati nekaj."

Uzeo je komad papereka, olovku i kuhinjsku vagu, te se zaputio u Booksinu veliku knjižnicu u podrumu. Znači ovako, računao je: imam 62 dana odmora, u prosjeku pročitam 78 stranica na dan, 78 puta 62 jednako je… 4836, uz ostalu prtljagu mogu ponijeti još maksimalno 6 i pol kilograma. A sad u potragu!

***

Je li Damjan pronašao 4 knjige ne teže od 6 i pol kilograma, u zbroju ne kraće od 4836 stranica i da uz sve to ni jedna od njih nije izašla iz tiska prije 2012. godine tj. da su relativno friške?

Da nismo uistinu vrlo siromašni, sad bi ovdje nabacili nagradnjaču. Na žalost u ovom trenutku nismo u mogućnosti nahitavati se nagradama, pa ćemo ponuditi točan odgovor. Pažljivim kombiniranjem domišljati redar iskopao je 4 gotovo idealne knjige. To su Shantaram (G.D. Roberts), Umjetne suze (M. Valent), 2666 (R. Bolaño) i Paralelne pripovijesti (P. Nadas).

Četiri navedena romana teška su 6 kilograma i 200 grama, zbroj stranica je 4837 i nijedan od njih nije izašao prije 2012.! Da stvar bude još ljepša i pravednija, ukupna vrijednost ove čet'ri knjige debele je 1116 kuna i 90 lipa. U zbroju s onih 300 kn to je točno 1416 kn i 90 lipa, a što je za 203 kn i 17 lipa više od iznosa dvomjesečne redarske plaće u KK Booksa!

Jedino što knjige ne možeš namazati na kruh ili ih ispeći na roštilju i pojesti uz pečene krumpiriće. Kasnije, kad mu zakruli u želucu, knjigohlepec Damjan shvatit će da i nije prošao tako dobro kako je u početku mislio. Sva sreća, pa se po Zagorju još uvijek može pronaći divljih purana.

foto: Rachel Kramer

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu