Page arrow

E-knjige prije spavanja i u tramvaju

Large citanje u krevetu
Srijeda
30.01.2013.

Posljednjih godina napisano je bezbroj osmrtnica tiskanoj knjizi. Masovno širenje raznih e-readera i sve veća popularnost elektronskih knjiga navela je mnoge na zaključak da živimo u periodu kraja knjige kao fizičkog predmeta, i da je danas tiskano izdanje knjige nešto slično rukopisima napisanima sredinom 15. stoljeća, neposredno nakon Gutenbergovog epohalnog izuma: one postoje i još uvijek se rade, no zapravo je riječ o vrsti u izumiranju.

Takvi fatalisti svoje gledište potkrepljuju i raznim primjerima, kojih zaista ne nedostaje. Recimo, prije nekoliko dana došlo je do 'velikog skandala' nakon što je samo u tiskanom izdanju objavljena knjiga Memory of Light, roman pokojnog pisca Roberta Jordana kojim se zaključuje epska fantasy serija romana Wheel of Time. Iako je roman odmah po objavljivanju došao na prvo mjesto liste bestselera New York Timesa, činjenica da je objavljeno samo tiskano izdanje knjige (dok je elektronsko izdanje najavljeno za proljeće) toliko je razbjesnila čitatelje da su ovi pokrenuli kampanju pisanja hate-mailova i zatrpali Amazone svakakvim pismima neukusnog sadržaja.

No, neka istraživanja sugeriraju da nije sve tako crno za budućnost tiskanih knjiga i da one ipak nisu relikt nekih prošlih vremena, pogotovo nakon što su u Perspectives on Psychological Science objavljeni rezultati istraživanja koji kažu kako čitanje knjiga djeci u ranom djetinjstvu može podići razinu njihove inteligencija za čak šest bodova.

Naime, objavljeni su rezultati istraživanja u SAD-u (Kids&Family Reading Report) gdje su ispitivači došli do zanimljivih rezultata. Djeca starosti od šest do sedamnaest godina, ako je vjerovati njihovim odgovorima, mnogo više vole čitati tiskane knjige nego elektronske knjige prije spavanja. Doduše, ovo ne znači da više vole tiskane knjige od digitalnih, s obzirom da je većina njih odgovorila da im se sviđa privatnost koju nude elektronska izdanja, kad ne žele da njihovi prijatelji znaju što čitaju.

Također, nimalo začuđujuće, djeca više vole elektronske knjige kada idu na putovanje. U svakom slučaju, ako ovi rezultati i ne nude konačan odgovor na pitanje hoće li čitanje tiskanih knjiga u budućnosti postati raritet oni ipak sugeriraju da se nestanak tiskanih knjiga neće dogoditi tako skoro. Možda samo u javnim prijevoznim sredstvima.      

Foto: slightly everything (flickr)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu