Page arrow

Festival svjetske književnosti 2015.

Large fsk
Srijeda
01.07.2015.
Seid Serdarević, programski direktor Festivala svjetske književnosti, predstavio je ovogodišnje izdanje koje nas očekuje od 3. do 11. rujna u Zagrebu.

Na ovogodišnjem Festivalu gostovat će brojni značajni domaći i strani autori među kojima se ističu David Foenkinos, Sofi Oksanen, Péter Esterházy, Etgar Keret, Jean Mattern, Clemens Meyer, Filip David, Julio Radilović Jules, Emmanuele Pagano, Helena Klakočar, Ernesto Mallo, Borivoj Dovniković Bordo i mnogi drugi.
Na Festivalu nas očekuju već poznate forme (tribina 'Razotkrivanje', okrugli stolovi, program 'Pisac i njegov čitatelj', izložba likovnih radova po motivima knjiga te književne matineje za srednjoškolce), ali i novi programi koji otvaraju prostor za strip i film. 
U selekciji i organizaciji 'stripovskog' dijela Festivala sudjelovao je izdavač i novinar Vladimir Šagadin. U samom programu neće biti jasne granice između tradicionalnih knjiga i stripova (čime se svjesno pokušava ukinuti razlika između 'više' književnosti i 'nižeg' stripa), no u sklopu Festivala održat će se 'Škola stripa' na kojoj će gosti-mentori raditi sa studentima Akademije likovnih umjetnosti i učenicima Škole za primijenjenu umjetnost. 
Filmski program temelji se na ekranizacijama suvremenih djela. U programu, kojeg je odabrao filmski teoretičar i povjesničar Bruno Kragić, nalaze se filmske verzije književnih djela Patricka Modiana, Sofi Oksanen, Filipa Davida, Clemensa Meyera i Etgara Kereta. 

U matinejama za srednjoškolce mladim će se čitateljima predstaviti troje domaćih autora: Maša Kolanović, Neven OrhelTomislav Zajec

Festival sadrži razne druge edukativne i književne programe o kojima ćemo saznati nešto više sredinom kolovoza.
Gosti dolaze iz 15 zemalja, no u povodu suradnje s Festivalom Rendez-vous poseban fokus je na francuskim autorima. Iako nobelovac Modiano neće stići do Zagreba, dolazi nam jaka francuska ekipa (David Foenkinos, Jean Mattern, Étienne Davodeau, Emmanuelle Pagano...) 
Festivalski programi održavat će se u Kinu Europa, Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića i Studiju Moderne galerije "Josip Račić”, a ulaz na sva događanja bit će besplatan.
Festival svjetske književnosti sufinanciran je u okviru programa Europske unije Kreativna Europa, kao dio projekta "Sharing the Wor(l)d” koji se provodi u suradnji s partnerima iz Slovenije i Irske, međunarodnim književnim festivalima Vilenica i Cúirt, a ovogodišnje izdanje Festivala dio je Festivala Francuske Rendez-vous.
Detalje o programu doznat ćemo u kolovozu, a festivalska događanja moći ćete pratiti i na Booksinom portalu.

foto: logo Festivala
Možda će vas zanimati
Intervju
Homepage 17240480 1458647204167270 452121624453360754 o 24.10.2018.

'Prevođenje mi je važno koliko i pisanje poezije'

Pjesnik Thiago Ponce de Moraes je prigodom 'Festivala svjetske književnosti' razgovarao s nama o suvremenoj brazilskoj književnosti.

Piše: Neven Svilar

Intervju
Homepage 40684545 1790366387684639 6903647130699694080 o 16.10.2018.

'Pisac treba pisati o onome što ne poznaje'

Razgovarali smo s Richardom Flanaganom, australskim piscem, dobitnikom Bookera i gostom Festivala svjetske književnosti.

Piše: Neven Svilar

Urednički komentar
Homepage 16 fsk 03.09.2017.

Fantastična gospođa lisica

I pisanjem i čitanjem bave se dosadni usamljenici. Što pisci mogu uživo poručiti publici? Što čitatelji očekuju od festivala, a da im knjiga ne može dati?

Piše: Luka Ostojić

Intervju
Homepage gauss 13.09.2016.

'Želim prodrmati ukorijenjene predodžbe'

TEMA TJEDNA 'Festival svjetske književnosti' - Razgovarali smo s Karl-Markusom Gaussom, važnim evropskim putopiscem.

Piše: Neven Svilar

U fokusu
Homepage reinhard kleist castro 15.09.2015.

Književnost i društvena promjena

Na Festivalu svjetske književnosti mnogi su raspravljali o tome mogu li i trebaju li pisci potaknuti političke promjene.

Piše: Lina Gonan

Kritike
Homepage holokaust 13.09.2015.

Banalno o zlu

Unatoč brojnim nagradama i velikoj temi, 'Kuća sećanja i zaborava' Filipa Davida nije ni stilski ni sadržajno kvalitetan roman.

Piše: Ivan Tomašić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu