Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Gossip Girl, Severina i James Franco

Large james franco1
Utorak
18.12.2012.

Ako pitate prosječnog Amerikanca tko je danas najpoznatiji nacionalni pjesnik većina ih vjerojatno ne bi odgovorila Don Paterson ili nešto slično. Odgovor bi vjerojatno glasio - James Franco.

Da ovo nije proizvoljan zaključak može se vidjeti ako se odlučimo na silazak u predivan mulj američke pop kulture, koja, dakako, nije ogledalo društva (prije ogledalo okrenuto prema drugom ogledalu, gdje se ljudi uče obrascima ponašanja pomoću filmova i serija koji zatim recikliraju ta ista ponašanja i tako unedogled) i pogledati kako James Franco tamo stoji. Primjerice, u popularnoj seriji Gossip Girl jedan od glavnih likova Dan Humphrey, koji se pokušava baviti književnošću i pohađa tečajeve pisanja na sveučilištu, onako ovlaš obavještava svoje prijatelje da se ne može družiti s njima jer ide na večer poezije Jamesa Franca. Činjenica da je za većinu Amerikanaca upravo ovaj glumac danas najpoznatija figura vezana uz poeziju nije nimalo neobična, usprkos tome što on do sad nije objavio niti jednu zbirku poezije, uz izuzetak jednog poetskog pamfleta, pod nazivom Strongest of the Litter, i par pjesama o Lindsey Lohan i mladim holivudskim mrtvacima Riveru Phoenixu i Bradu Renfrou

Dakako, nad pjesničkom slavom Jamesa Franca uzrujavaju se američki kulturni puritanci, što je savršeno predvidljiv scenarij. Čitavu situaciju najbolje možemo predočiti usporedbom pjesnika Jamesa Franca s onim što je u Hrvatskoj prije nekoliko godina predstavljala Severina. Dovoljno je prisjetiti se buke koju su podigli neki hrvatski kulturnjaci kad su optužili ovu pjevačicu koja je igrala barunicu Castelli da uništava hrvatsko glumište jer da oduzima školovanim glumcima posao, i da nije nimalo kvalificirana za posao u koji se upustila. Ta je hajka bila lakmus papir za osrednjost, s obzirom da su mahom kazališni mediokriteti, a kojih je hvala bogu bezbroj, rogoborili protiv Severine i upravo su se oni osjećali ugroženi zbog njezinog ulaska u kazalište i vikali: "Severina ante portas!".
Kako god bilo, Francu neće moći još dugo predbacivati da je wannabe stihoklepac, s obzirom da je upravo objavljena vijest kako ovaj veliki promotor poezije, posebno one linije američkog modernizma koja ide od Wiliama Carlosa Williamsa do Allena Ginsberga, kojeg je i glumio u filmu Howl, objavljuje prvu zbirku pjesama. Zbirka će imati naziv Directing Herbert White, a u proljeće 2014. objavit će je Graywolf Press iz Minneapolisa.
Evo što o zbirci kaže urednik poezije u Graywolfu Jeffrey Shotts: "Riječ je o seriji portreta američkih uspjeha i neuspjeha iz perspektive Hollywooda… No, oni su također pametna i visoko osviještena upozorenja o onome što se može dogoditi kad se 'ja' koje se snima fiksira i postane udvostručeno, dok istovremeno ono staro 'ja' i dalje mora nastaviti živjeti i gledati svijet".
Neven Svilar
Foto: DG Jones (flickr)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu