Page arrow

Jaime Márquez o stanju svoga brata

Large marquez
Utorak
10.07.2012.
Književna šutnja Gabriela Garcije Márqueza predmet je spekulacija još od njegova posljednjeg književnog djela. Márquez doduše nikad nije rado pričao o razlozima prekida svoga književnog rada, a maštu svojih čitatelja s vremena na vrijeme je raspirivao najavama o radu na novom djelu, nakon čega bi iste opovrgavao.
Pisac je općenito svoj život držao za sebe. Iako je rođen u gradu Cartagena, mjestu koje nosi isto ime kao i rodni grad rodonačelnika ispovjedne književnosti, autora znamenitih Ispovijesti, Aurelija Augustina, Márquez je bio prilično zakopčan kad je riječ o privatnom životu, osim ako bi tu vidio priliku za književnu obradu. U tom kontekstu treba gledati i na njegov autobiografski pokušaj – Živjeti da bi se pripovijedalo. Zato vjerojatno književni tračeri nikad nisu saznali pojedinosti slavnog šakačkog obračuna dvojice majstora južnoameričkog književnog booma, Márqueza i Marija Vargasa Llose, iako je općeprihvaćeno kako je u pitanju epizoda ljubomore. Čak niti Márquezova biografija koja je prije dvije godine prevedena i kod nas nije obasjala brojne aspekte piščeva života.
Prije mjesec dana objavili smo vijest kako pisac pati od Alzheimerove bolesti. "Da boluje od Alzheimerove bolesti objavio je piščev prijatelj Plinio Apuleyo Mendoza. 85-godišnjem piscu su majka i braća umrli od Alzheimerove bolesti. Nažalost, ista bolest zadesila je i Marqueza. Mendoza navodi kako je Marquezovo stanje toliko ozbiljno da pisac više ne prepoznaje ni najbliže prijatelje. Vijest je potvrdio i Marquezov službeni biograf Dasso Saldívar koji je ujedno potvrdio i kako pisac neće završiti drugi dio svoje autobiografije."
Prije nekoliko dana napokon se oglasila i obitelj književnika. Brat pisca koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1982. godine, Jaime García Márquez, rekao je svojim studentima na sveučilištu u Cartageni kako Gabriel Garcia pati od senilne demencije. Gabriel Garcia Marquez naziva brata svakodnevno na telefon i ispituje ga osnovna pitanja o životu i njegovoj obitelji. Jaime je rekao kako je dugo skrivao situaciju u kojoj se nalazi njegov slavni brat budući da je 'to njegov život i on je oduvijek htio štititi svoju intimu'. Jaime je baš kao i Márquezov biograf Dasso Saldivar rekao kako pisac neće završiti drugi dio svoje autobiografije.
foto: Ross_Angus (flickr)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu