Page arrow

Kriminalno dobre knjige

Large petra ljevak i ivana simi  bodro i  zagreb book festival1
Utorak
05.05.2015.
U utorak 5. svibnja u Muzeju za umjetnost i obrt predstavljeno je prvo izdanje Zagreb Book Festivala.
Festival će se održati od 18. do 24. svibnja u Muzeju, a u nepunih 7 dana očekuje nas 40 događanja i brojna gostovanja domaćih i stranih pisaca (koji dolaze uglavnom iz Švedske, zemlje gosta). 
Festival će imati dva važna tematska bloka. Prvi blok čini kriminalistička književnost. Na festivalu će tako gostovati popularni suvremeni švedski krimi pisci: Jens Lapidus predstavit će Stockholmsku trilogiju, dok će novinar Anders Roslund i scenarist Stefan Thunberg predstaviti svoj zajednički roman Medvjeđi ples. Malo istočniji gost je turska spisateljica Ece Temelkuran koja će najaviti hrvatsko izdanje romana Žene koje pušu u čvorove.  
U sklopu teme krimića sudjelovat će i brojni pisci iz Hrvatske i regije. Izdavačka kuća Durieux predstavit će antologiju kratkih priča Zagreb Noir, a autori, nakladnici te mediji 24 sata i Večernji list govorit će o ediciji Balkan Noir u sklopu koje se krimi romani suvremenih regionalnih pisaca prodaju po pristupačnoj cijeni na kioscima. Na festivalu će biti i proglašenje najboljeg romana iz edicije po izboru publike.
Osim književnih predstavljanja, na festivalu će se održavati i stručne tribine na kojima će se govoriti o organiziranom kriminalu, fenomenu popularnosti krimića, ženama u kriminalističkom žanru te filozofsko-sociološkom pristupu kriminalu. 
Drugi tematski blok čini dječja književnost. I tu nam dolaze švedski gosti: Kristina Ohlsson predstavlja Pepeljuge, pisac i ilustrator Sven Nordqvist svoje slikovnice, a znameniti Ulf Stark govorit će o Luđacima i bezveznjacima. Domaće snage čine Sanja Polak i Sanja Pilić
Održat će se tek jedna tribina o dječjoj književnosti – ona o rodnoj ravnopravnosti unutar iste – ali i cijeli niz radionica za djecu. 
Naposljetku, osim književnog, čeka nas i glazbeni program u kojem sudjeluju Nina Romić i Band, Col Legno FM te Boys, Don't Cry
Onima koji će ipak radije ostati doma nego ići na festival preporučujemo da upale TV i okrenu na HRT 3: u večernjim satima tokom festivala puštat će se američki, britanski i skandinavski krimi filmovi.
Direktorica festivala je Petra Ljevak, koordinatorica programa Ivana Simić Bodrožić, a programsko vijeće čine Mihaela Marija Perković, Kristijan Vujičić, Ivan Sršen, Goran Gavranović te spomenute Petra i Ivana.

Detalje o programu i festivalu možete pronaći na službenoj stranici festivala.

foto: Petra Ljevak i Ivana Simić Bodrožić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu