Page arrow

Lektira za plažu

Large ljetna lektira
Nedjelja
29.06.2014.

Iz stožera KK Booksa, dakle sa samog vrha piramide, došao je izravan nalog da svaki uposlenik do 1. srpnja predloži nekakvo ljetno štivo i da se to pod hitno okači na sajt. Luka se žestoko usprotivio ovom prijedlogu.

"To je glupost!", lupio je šakom po klamerici koja se razletjela u nekoliko komadića.

"Ovu klamericu kupila sam za nedavnog boravka u Brooklynu i platila je 70 dolara. Ana, pliz, javi u odjel financija da se gospodinu točno taj iznos skine s plaće", naloži Mika.

"Oki-doki", Ana je načinila odgovarajuću bilješku u Hello Kitty blokić.

"Svejedno", Vanja odloži šalicu čaja spravljenog od tri vrste kamilice, "počujmo zakaj bi preporuka za čitanje bila takva strašna glupost?"

"Evo zakaj", Luka je trljao bolno zapešće, "Prvo – to svi živi čine. Ljetne preporuke, give me a fuckin' break! Drugo – ljudi uopće ne čitaju ljeti, a čak i ako čitaju, što to čitaju? Jeste li ikad uopće prošli po jadranskim plažama i vidjeli te rijetke čitače? Kakve knjige vidimo u zlaćanom pijesku ispred njih? Ja ću vam reći – ispodprosječnu, trivijalnu, petparačku literaturu. To je ono što vidimo!"

"Prosim riječ", javi se Dunja.

"Dunja ima riječ, izvoli", reče zapisničarka Ana.

"Nije istina da se na plažama mogu vidjeti samo loše knjige. Prošle godine išla sam u Makarsku i na svoje oči u rukama ne baš tako rijetkih čitača vidjela djela: Sartrea, Andrića, Woolfice, Žuži Jelinek, Karla Maya, a dobro pamtim – jedna gospođa čitala je Momo, zakaj plačeš? od onog Ajara. Mnoge lijepe knjige vidjeh tih dana na Makarskoj rivijeri."

Uz svega jedan glas protiv izglasano je da neka se ide s tim ljetnim čitalačkim preporukama. Prenosimo prijedloge nekolicine:

Saša: Mundijal kroz istoriju (Boris Latinović)

Martina: Stric Petros i Goldbachova slutnja (Apostolos Doxiadis)

Damjan: Povijest suvremene Kine (Jonathan Fenby)

Dunja: Pisma (Marcel Proust)

Mika: To malo pijeska na dlanu (Marinko Koščec)

Mateja: Antologija češke kratke priče (ur. Jiri Hrabal & Petar Vuković)

Vanja: Vježbanje života (Nedjeljko Fabrio)

Luka: Krivnja akademika Sylvestra Bonnarda (Anatole France)

Urška: Ideja i priča (Milivoj Solar)

Ana: Elijahova stolica (Igor Štiks)


Sretni vam ljetni praznici!


foto: Ernesto De Quesada

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu