Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Lydia Davis dobila Bookera

Large lydia davis
Četvrtak
23.05.2013.

Nagrada Man Booker International Prize nije namijenjena pojedinom djelu, nego zaslužnom svjetskom autoru. Nagrada se dodjeljuje svake dvije godine, iznosi 60.000 funti, a za nju konkuriraju svi svjetski pisci koji pišu na engleskom jeziku (ili su prevedeni na engleski). O nagradi su ove godine odlučivali Sir Christopher Ricks (predsjednik žirija), Elif Batuman, Aminatta Forna, Yiyun Li i Tim Parks.

U užem krugu našli su se Albanac Ismail Kadaré, Nigerijac Chinua Achebe, Kanađanka Alice Munro, Amerikanac Philip Roth i Amerikanka Lydia Davis. Davis je ujedno i odnijela nagradu.

Sir Ricks pohvalio je Davis, poznatu po veoma kratkim proznim tekstovima, te je obrazložio da "njeni tekstovi šire svoje gipke ruke kako bi obgrlili mnogo toga. Kako ih kategorizirati? Zovu ih pričama, ali to također mogu biti minijature, anegdote, eseji, šale, parabole, basne, tekstovi, aforizmi ili čak apoftegme, molitve ili naprosto opservacije. U njenim pričama postoji oprez, ali i veliki prostor za maštu. Oprez je vidljiv u načinu na koji su stvari promišljene do zadnjeg slova ili sloga; oprez je pridan svačijem nečistom motivu i iluziji osjećaja."

Davis je, osim po iznimno kratkoj prozi, poznata i po prevođenju dugih tekstova kao što su romani Marcela Prousta i Gustava Flauberta. Jedna od njenih priča glasi: "Nedavno su mi odbili dati književnu nagradu jer su zaključili da sam lijena." Žiri ove velike nagrade se, srećom, nije složio.

izvor: The Man Booker Prizes
foto: drewbeck

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu