Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Najbolji momenti Bookera

Large maori
Nedjelja
14.10.2012.

Kod svake dodjele književnih nagrada lome se koplja oko estetskih, političkih, moralnih i osobnih kriterija. Man Booker, jedna od uglednijih britanskih nagrada, nije iznimka: povijest nagrade obiluje kontroverznim odlukama žirija, sukobima između uključenih strana i, općenito, skandalima.

Ususret objavi ovogodišnjeg dobitnika Bookerove nagrade, William Skidelsky odabrao je deset najzanimljivijih trenutaka iz povijesti dodjele nagrade. Popis svih deset događaja možete pogledati ovdje. Uz sve zabavne i čudne trenutke (kao što je pijanstvo Saula Bellowa prije dodjele), izdvajamo tri događaja koja mnogo govore i o samoj nagradi.

Prvi događaj govori o vezanosti nagrade uz institucionalnu književnu kritiku (neki bi čak rekli da se radi o snobizmu). Naime, upravni odbor nagrade odlučio je lani imenovati žiri koji nije posve vezan uz struku. Predsjednica žirija bila je Stella Rimington, bivša šefica britanske obavještajne službe MI5. Nakon što je žiri objavio uži izbor, većina književnih kritičara napala je izbor zbog loše kvalitete i nečitljivosti odabranih djela. Rimington je odgovorila vatrenim govorom u kojem je branila stručnost žirija i njihov odabir (citirajući Popeov Esej o kritici). Međutim, ovogodišnji žiri ipak se sastoji od etabliranih kritičara i akademika.

Drugi događaj bila je dodjela nagrade škotskom piscu Jamesu Kelmanu. Kelman je 1994. godine nagrađen za roman Kako je kasno bilo, kako kasno. Primajući nagradu, Kelman je održao govor u kojem je napao britanske institucije (uključujući i Booker) zbog sustavnog zanemarivanja škotske književnosti. Nakon govora, članica žirija Julia Neuberger nazvala je Kelmanov roman 'sranjem', a Simon Jenkins nazvao je govor 'književnim vandalizmom'. Ipak, brojni kritičari složili su se da je Kelman bio u pravu.

Treći događaj iz 1985. godine opisan je kao 'nadrealna dodjela Bookera'. Naime, tadašnji predsjednik žirija Norman St John - Stevas, nakon duge svađe s ostalim članovima žirija, uspio je na pobjedničko mjesto progurati roman The Bone People o Maorima. Umjesto autorice romana Keri Hulme, nagradu su primile maorske predstavnice izdavačke kuće koje su, obučene u tradicionalne nošnje, na dodjeli otpjevale maorsku pjesmu zahvale.

O Bookerovim usponima i padovima možete pročitati i stariji tekst Nelije Vržine objavljen na Booksinoj stranici.

izvor: The Guardian
foto: pietroizzo

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage abuja 06.10.2015.

Globalne tendencije u Bookerovom izboru

Pročitali smo finaliste nagrade Man Booker i donijeli svoj sud. Danas prikazujemo djela Anne Tyler, Toma McCarthyja i Chigoziea Obiome. 

Piše: Nađa Bobičić

Pisma Pukovniku
Homepage franzen 27.08.2015.

Franzentarije

Objava šireg popisa kandidata za nagradu Booker izazvala je zadjevice i žučnu svađu među djelatnicima kombinata.

Piše: F. B.

U fokusu
Homepage 41 06.09.2007.

Književne nagrade: Man Booker Prize

Nagrada Booker, punog engleskog naziva Man Booker Prize for Fiction, jedna je od najprestižnijih književnih nagrada u svijetu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu