Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Najmoćniji pisci Hollywooda

Large hollywood
Četvrtak
29.11.2012.

Veliki dio filmova iz Hollywooda temelji se na recikliranju starih ideja, bilo da se radi o preradama, nastavcima ili adaptacijama književnih djela. Kad govorimo o adaptacijama, postoje književnici koji prednjače brojem adaptacija, zarađenim novcem i utjecajem na adaptacije. Hollywood Reporter izdvojio je najutjecajnijih 25 pisaca Hollywooda.

Na prvom mjestu nalazi se Stephen King. Sudeći po IMDB-u, Kingove kratke priče i romani bili su izvor za čak 156 filmova ili epizoda serije. Tu svakako valja izdvojiti romane Isijavanje (adaptirao Kubrick), Iskupljenje u Shawshanku (adaptirao Frank Darabont) i njegov prvi roman Carrie (adaptirao De Palma). Carrie je dobar pokazatelj Kingovog značaja za filmsku produkciju (i nemaštovitosti Hollywooda) budući da nas u 2013. godine očekuje nova filmska verzija tog romana.

Na drugom mjestu je američki pisac Elmore Leonard čije su knjige bile inspiracija za 20 filmova i sedam serija. Leonard je veteran Hollywooda što najbolje pokazuje njegova priča 3:10 za Yumu koja je doživjela filmsku adaptaciju 1957. i 2007. godine. Njegova holivudska karijera doživjela je novi vrhunac u kasnoj fazi njegovog života zahvaljujući Quentinu Tarantinu (film Jackie Brown) i Stevenu Soderberghu (Daleko od očiju). Danas 87-godišnji pisac i dalje se bavi pisanjem.

Na trećem je mjestu Nicholas Sparks. Svih Sparksovih 16 romana našlo se na listi bestselera New York Timesa, a osam knjiga je doživjelo filmsku adaptaciju. Posljednje tri adaptacije (Posljednja pjesma, Zauvijek tvoj, Dragi John) zaradile su svaka oko 90 milijuna dolara.

Dalje na ljestvici nalaze se nove hit autorice E. L. James (Pedeset nijansi sive) i Suzanne Collins (Igre gladi), pisci fantastike Robert Kirkman i George R.R. Martin, potom slijede James Patterson, Michael Lewis i neizostavna Stephenie Meyer. Popis svih 25 moćnih pisaca možete pronaći ovdje.

izvor: Hollywood Reporter
foto: Viktor Hertz

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage lynch 14.03.2017.

Obiteljske tajne kultnog filmaša

Roman 'Noćni film' talentirane mlade Marishe Pessl preporučujemo poklonicima krimića, horora i trilera.

Piše: F. B.

Glazbeni dnevnik
Homepage 451 19.01.2012.

Glazbeni dnevnik: Film, 'Zagreb je hladan grad'

Zagreb je hladan grad, svi smo izašli van, asfalt je vruć u sunčano popodne, a Zagreb je ipak hladan grad...

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu