Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Ne plači, Argentino

Large argentina
Nedjelja
13.07.2014.

Srca su nam slomljena kao da su od marcipana. KK Booksa otvoreno je sinoć navijala za Argentinu. Svi osim Saše koji je na organizirano gledanje finala došao u Schürrleovom dresu, od početka se otvoreno podsmjehujući našim nadanjima.

Priznajemo, svi mi fanovi Gaučosa iz Bookse ne znamo puno o nogometu. Ponijela nas je atmosfera, pa smo tijekom prvenstva navijali za mnoge reprezentacije naivno misleći da bi svaka od njih mogla osvojiti onaj zlatni pobjednički trofej.

Podržavali smo redom: Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Alžir, Ganu, Kostariku, USA, Čile, Švicarsku, Kolumbiju, Francusku i Argentinu u finalu. Plus je Dunja žestoko navijala za Brazil u polufinalu. Za prve dvije repke ne treba objašnjenje, baš kao ni za Švicu – to su sve naši, Alžir smo voljeli zbog Vahe, Ganu zbog nadimka – Black Stars, za Kostaričane jer su kao autsajderi osvojili prvo mjesto u skupini s tri bivša svjetska prvaka, za USA zbog srčanosti, golmana Howarda i mnogih dragih nam književnika, za Čile zbog Bolaña, za Kolumbiju smo bili radi Marqueza, za Francuze opet iz književnih razloga i zbog Francuske srijede, te za Argentinu zbog Maradone, Batistute i Caniggiae koji, nažalost, sinoć nisu igrali u finalu. Jer su prestari.

Saša kao veliki poznavatelj nogometa i stari mundijaldžija od početka je predmnijevao da bu Elf poput bagera prokrčil put do četvrtog naslova. Također, Sale nam je tijekom prvenstva pojašnjavao mnoga nogoloptačka pravila. Na pitanja zašto se suci najčešće ne drže tih pravila, davao je nemušte odgovore ili bi psovao na šibenskom narječju.

U ranim jutarnjim satima tugu smo zaliječili načinivši listu od deset velikih književnih naslova koji su dobri u svako godišnje doba, pa tako i za ljeto. Pet njemačkih plus pet argentinskih:

Rad na duši, Martin Walser

Berlin Alexanderplatz, Alfred Döblin

Buddenbrookovi, Thomas Mann

Limeni bubanj, Günter Grass

Stepski vuk, Herman Hesse

O junacima i grobovima, Ernesto Sábato

Školice, Julio Cortázar

Poljubac žene pauka, Manuel Puig

Opća povijest gadosti, Jorge Luis Borges

Duhovi, César Aira

Napomena: europsko prvenstvo u vaterpolu koje počinje danas ne bumo pratili. Dosta nam je sporta za neko vrijeme.

foto: Moazzam Brohi

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu