Page arrow

Ništa bez scenarija!

Large 452
Ponedjeljak
29.10.2007.

Pisci i scenariji

Da je književnost usko povezana s filmom svima je jasno. No, proces prebacivanja romana ili pripovijetke u filmski medij nije sasvim jednostavan, pa su se mnogi scenaristi spotakli o neko zahtjevnije književno djelo. Na primjer, jedan od problema zasigurno predstavlja prebacivanje psihičkog stanja lika u sliku na filmu, inače tako vješto opisano riječima u knjizi. Isto tako, svaki pisac nije nužno i dobar scenarist, nije vičan uvjerljivom dijalogu ili filmskom načinu razmišljanja. Jedan od Palunkovih mentora, Goran Tribuson, dobro pliva u obje forme, a svoje romane redovito pretače u scenarije. Uz Tribusona, uštimavanja mladih scenarista prihvatio se i mladi romanopisac Tomislav Zajec.

Palunko

Palunko, scenaristički projekt Hrvatskog filmskog saveza, prije nekoliko tjedana peti je put bacio udicu na koju se upravo uhvatio pobjednički scenarij. Između stotinjak sinopsisa za kratki film koji su se slali u obliku SMS poruke izabrano je dvanaest priča koje su konkurirale za najbolju nagradu koju mladi scenarist može poželjeti: snimanje filma po vlastitom scenariju.

Priča o mladom dekintiranom fotografu osvojila je Palunkove mentore (Krčelić, Tribuson, Zajec), pa će autor pobjedničkog scenarija Snapshots Dušan Vorkapić svoje retke napisane u courieru (što je inače standardni scenaristički font) gledati pretočene u pokretne slike na sljedećem ZFF-u. Ova praksa snimanja filma prema scenariju s radionice, a u produkciji HFS-a i Propeler filma počela je prije dvije godine. Na prošlogodišnjem ZFF-u (u programu Kockice) prikazan je film Mišolovka prema scenariju Ive Ilakovac, a ovogodišnjim Kockicama provozao se Taxideyo, čiji scenarij potpisuje Filip Peruzović.

Uz Taxideyo u ovogodišnjim Kockicama imali smo prilike gledati još jedan film nastao prema scenariju koji je uz redatelja pisao i poznati domaći pisac. Radi se o filmu Gospođa za prije /naslovna/ Miroslava Sikavice nastalom na temelju istoimene pripovijetke Zorana Ferića. Žiri mu ipak nije bio sklon, nego je nagradom od 2.000 € podebljao studentski budžet mlade Sare Hribar, redateljice filma Pusti me da spavam preko koje dolazimo do oca joj Hrvoja Hribara koji je, baš kao i Rajko Grlić, svoj film snimio prema romanu Ante Tomića, koji je pak imao svoje prste u oba scenarija - Što je muškarac bez brkova i Karaula. Zanimljivo je da je Karaula jedan od rijetkih, ako ne i jedini scenarij koji je u Hrvatskoj objavljen kao knjiga, zajedno sa svojim književnim predloškom Ništa nas ne smije iznenaditi i izvacima iz storyboarda.

Pitching u Booksi

U svijetu su scenarističke radionice uobičajena platforma za obrazovanje mladih scenarista. Kod nas ih do prije pet godina nije bilo, a onda se pojavila dramaturginja Irena Krčelić, obožavateljica Ivane Brlić Mažuranić, i iživcirana činjenicom da se na takve radionice mora ići preko granice, osnovala je Palunka. Osim radionica, Palunko (čija je koordinatorica agilna Jasna Žmak) organizira i susrete s etabliranim filmašima, a djeluje i kao hrvatska podružnica Nisi Mase, europske organizacije mladih filmaša.

Palunkova radionica nije gotova kad se, uz pomoć mentora, iz pristiglog sinopsisa razvije scenarij, jer mlade pisce još čeka i predstavljanje onoga što su napisali. Pitching je uobičajena svjetska praksa, a njegov je cilj predstavljanje scenarija zainteresiranim producentima. Pitching ovogodišnjih Palunkovaca održat će se u Booksi (a gdje drugdje?!), za kojih mjesec dana, odnosno čim mladi scenaristi malo uvježbaju umijeće prezentacije.

A što ostalih 360 dana?

Palunkova radionica traje samo pet dana, no, na sreću, postoji i Ars Septima koja raspisuje natječaj za scenarij dugometražnog filma i spoenuta Nisi Masa koja u suradnji s Palunkom tijekom ljeta organizira natječaj za scenarij kratkometražnog filma na europskoj razini. Što se priručnika za pisanje scenarija tiče, jedina 'kuharica' te vrste prevedena na hrvatski je Scenarij 434 holivudskog scenarističkog gurua Lewa Huntera.

Srđan Laterza
 

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage 2207 04.01.2011.

Začitavanje: 'Zbirka otrova'

Rado čitan hrvatski suvremeni klasik ismijava režime i otkriva otrov povijesti.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu