Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Noć knjige 2014.

Large sova
Srijeda
05.03.2014.

Damjan ne može usnuti. Samo hoda po kući i glasno otpuhuje kao sova ušara: huh, huh, huh. Čini to ne bi li probudio ženu i vrlo brzo uspijeva u toj nakani.

Žena otvori jedno oko.

„Oh, budna li si, lastavice moja?", živahno će Damjan.

„Kaj hučeš, bokte?"

„Emh, zar sam naglas hukao? Sorkač, mišice, malčice sam rastresen."

„Odi na tavan, pa tamo budi rastresen…", žena se okrenu na drugu stranu i prebaci poplun preko glave.

„Huh", Damjan će pokunjeno, pričeka par trenutaka i ponovi: „Hu-uh!"

„Stišaj se, velim ti to za tvoje dobro", javi se gospođa ispod popluna.

Damjan se prikrade do njezina uzglavlja i šapnu: „Mislim da sam napisao najbolju priču u životu, mogu ti je pročitati, ako želiš, ha? Dvadeset i nekaj sitno kartica, ha, huh?"

„Sutra, spava mi se…"

„Ne sutra, ja-bih-sad-ja-bih-sad-pliz-pliz-pliz…!"

U tren, kroz polumrak doleti šaka s dva prstena od kojih jedan bijaše baš krupan, te pogodi nesretnog Damjana posred lica:

„Začkomi!"

***

Ovakvi prizori učestaliji su nego što možete i zamisliti. Ushit koji literat osjeti vjerujući da je upravo natipkao najbolje djelo u sveukupnoj povijesti književnosti usporediv je jedino s ushitom tajlandskog šarana u doba parenja. U tako jednom povišenom raspoloženju autor želi ukućanima pročitati svoju priču, pjesmu ili čak roman. Odmah, ne kasnije, odmah.

Međutim, kako za sve ima lijeka, ima i za ovakve ispade. Uzbuđenog pisca pošaljite u obližnju knjižnicu, knjižaru, školu i druge prostore gdje može pronaći zainteresiranu publiku.

Jedini problem je što ovo možete učiniti samo 23. travnja, između 18.00 i 1.00 iza ponoći, u Noći knjige. Naime, upravo je upućen poziv svima koji žele sudjelovati u ovogodišnjem izdanju Noći knjige, manifestaciji kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, a sve kako bi se afirmirala kultura čitanja. Program događanja valja dostaviti do 21. ožujka, a prijavnice i sve ostale detalje možete pronaći ovdje.

foto: John Piercy

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu