Page arrow

Ono što dolazi Poslije zabave nije nimalo zabavno, kaže Aljoša Antunac

Large 49
Subota
24.02.2007.

Ako niste baš veliki književni freak, za Aljošu Antunca vjerojatno niste čuli. Ako pak jeste, do sad ste ga pratili po raznim časopisima kao što su Zarez, Libra Libera, zbornik Poqueerene priče i Antologija nepoznatih autora, a možda ste i jedan od njegovih fanova na internetu.

Ovaj je tekst namijenjen onima koji nisu čuli za Aljošu Antunca, što svakako želimo ispraviti. Evo kako - zadnji, devetnaesti broj časopisa Libra Libera (kojeg je moguće nabaviti kod nas ili na internetu) donosi integralni tekst romana spomenutog autora pod nazivom Poslije zabave.  S obzirom da se radi o vrlo zahtjevnom romanu koji postavlja određene zahtjeve pred čitatelje što izdavači svojim konzervativnim izdavačkim politikama teško probavljaju, ne čudi da je Antunac svoj proboj na domaće književno tržište započeo upravo preko Libre Libere.

Nelinearna struktura, rezovi i skokovi u priči, praćenje struje svijesti jednog narkomana te izravno prenošenje govornog idioma ulice u kojem se ne poštuju gramatička pravila zahtijevaju ni manje ni više nego koncentrirano čitanje. Glavni protagonist Oleg liječeni je ovisnik koji pati od posttraumatskog stresa, što autor začinjava redom droge, redom alkohola i redom nasilja, te sitnim provokacijama na temu hrvatske stvarnosti. Kritika ga je usporedila s Metastazama Alena Bovića aka. Ive Balenovića dodajući kako se Metastaze u usporedbi s onim što dolazi poslije zabave Aljoše Antunca doimaju kao light proza, zamislite samo. U svakom slučaju, djelce preporučljivo za ljubitelje Williama S. Burroughsa čiji utjecaj Antunac iz nekog razloga negira. 

U jednom starijem broju Libre Libere unutar temata 'Narkoanaliza' Antuncu su objavljeni dijelovi proznog rukopisa Some kind of love (Neka vrsta ljubavi) koje će uskoro u zbirku priča ukoričiti izdavačka kuća Konzor. Do tad koncentrirano čitajte Poslije zabave, u cijelosti ili samo djelomično na www.attack.hr/libera.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu