Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Političke korekcije

Large witch
Srijeda
23.01.2013.

Die kleine Hexe (Mala vještica) je bajka koju je napisao Otfried Preußsler. Bajka prati mladu vješticu koja pokušava naučiti kako biti dobra i plemenita. Knjižica je prvi put objavljena 1957. i odmah je postala bestseler.

Izdavač Thienemann odlučio je ove godine objaviti moderniziranu verziju bajke, tj. izbaciti sve 'zastarjele i politički nekorektne izraze'. Tako su uklonjeni izrazi poput 'Neger' (što je danas politički nekorektan izraz za crnca) i 'wichsen' (što doslovno znači 'laštiti', ali danas se koristi kao slengovski izraz za masturbaciju). Naravno, te riječi u bajci nisu korištene u pogrdnom smislu, ali izdavač se brine da bi ih današnji mladi čitatelji mogli protumačiti na krivi način.

Izdavač se smjesta našao pod udarom kritike. U uvodniku Die Welta tako piše da bi "svatko tko vjeruje da umjetnost treba naknadno mijenjati u skladu s prevladavajućim moralom, bio sretan 2001. kad su talibani uništili Budine statue u Bamiyanu". Izdavač je također primio ogroman broj pisama u kojima građani negoduju protiv intervencije u popularnu bajku.

U Thienemannu navode kako nisu htjeli optužiti Preußlera da je rasist, nego izmijeniti izraze koji su nekad bili neutralni, a danas nose drugačije značenje. Pozvali su se na primjer Crvenkapice u kojoj je riječ 'Dirne', koja je nekad označavala djevojčicu, a danas je izraz za prostitutku, naknadno promijenjen u 'Mädchen'.

Slične intervencije u tekst učinjene su u SAD-u 2011. (gdje je u Doživljajima Huckleberryja Finna riječ 'nigger' zamijenjena izrazom 'slave') te u Nizozemskoj 2010. (gdje je ime novele Josepha Conrada The Nigger of Narcissus nezgrapno izmijenjeno u The N-word of the Narcissus).

Za očekivati je da nas i u budućnosti očekuju ovakvi više ili manje spretni zahvati u književnost za djecu, kao i za odrasle.

izvor: The Guardian
foto: m. prinke

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu