Page arrow

Politika oko književnosti

Large 14964181994 d0d164c388 z
Četvrtak
05.03.2015.
Na neka pitanja nema odgovora, na neka pitanja odgovora ima, ali ih radije ne bismo željeli znati. Jedno od ključnih pitanja kada je riječ o književnosti svakako je 'Što je to književnost?', kao i ono klasično 'Zašto pišemo?', pitanja na koja su odgovor pokušali dati brojni veliki i ne tako veliki pisci. Neki od njih imaju i tekstove s upravo tim pitanjima kao naslovom. 
To su pitanja na koja je odgovor izuzetno teško ili nemoguće dati, barem kao nešto što je relevantno izvan konteksta subjektivnog. Međutim, kada je riječ o knjizi, neka pitanja se ipak mnogo rjeđe postavljaju, iako je odgovor na njih moguće dati, sve i ako je za to potrebno mnogo truda. To su pitanja poput onog 'Što pisca čini piscem?', ali ne na nekakvom metafizičkom nivou, već u konkretnom smislu. 
Možemo malo produžiti pitanje i reći 'Što čini pisca u Hrvatskoj?', a i isto tako možemo postaviti i pitanje 'Što čini urednika u Hrvatskoj?' Kakav je odnos izdavača i pisca? Koliko su pisci plaćeni u Hrvatskoj? Jesu li uopće plaćeni? Moraju li sami pisci plaćati objavljivanje svojih knjiga? Koji je status književnosti u Hrvatskoj? Uloga književnih festivala? Čemu služe nagrade i postoji li ikakva korist od njih? Što je s marketingom kada je riječ o knjizi?... 
Booksa pokreće novu rubriku u okviru koje donosimo niz tekstova u kojima ćemo se baviti problemima vezanima uz knjigu. Jedna od ključnih fraza posljednjih godina, i to ne samo kada je riječ o aplikacijama za fondove EU, jest 'kulturna politika', odnosno, s obzirom da se taj konstrukt češće izražava u pluralu, 'kulturne politike'. Počevši od sljedećeg utorka 10.3., Neven Svilar će svaka dva tjedna donositi istraživačke tekstove vezane upravo uz tu temu, i to, dakako, s naglaskom na književni, odnosno knjižni ili knjižarski aspekt cijele priče. 
U tekstovima nećemo iznositi tek komentare i subjektivne stavove vezane uz materiju, već analize potkrijepljene konkretnim podacima, bilo da je riječ o značaju, efektima i transparentnosti raznih natječaja na nivou Ministarstva kulture i gradova, o brojnim književnim festivalima i nagradama vezanim uz knjigu, ili o raznim velikim projektima na nivou države, projektima od 'strateškog značaja' poput aktualne Nacionalne strategije za poticanje čitanja
Uz to, pozabavit ćemo se cijelim nizom relevantnih tema koje zaslužuju da se njima posvetimo na nivou mnogo ozbiljnijem od klasičnog 'rekla-kazala' tračeraja koji je karakterističan za hrvatsku kulturnu, samim time i književnu scenu, a čemu pogoduje upravo njezina veličina, odnosno relativno malen broj direktno involviranih ljudi. 
Samim time, nastojat ćemo otkriti i analizirati način kako se organiziraju upravo oni sadržaji koji izazivaju najviše prijepora – od potpora autorima, preko stipendija, dodjeljivanja rezidencija pa sve do pitanja što uzrokuju najviše svađa, sukoba i govorkanja, kao što su potpore izdavačima ili situacije vezane uz otkup knjiga.
Također, narednih mjeseci posvetit ćemo se i analizama ključnih tema koje se često i po potrebi izvlače iz ladice s naslovom 'Neverending story', a u koju su nagurana neka od zaista najvažnijih pitanja vezanih uz stanje hrvatske kulture, poput problema lektire, poticanja čitanja kod djece i mladih, zatim distribucije knjige pa sve do statusa profesije uopće. U tom kontekstu bavit ćemo se i odnosom društva prema knjizi, književnosti i književnicima, ali i katastrofalnom statusu prevodilaca. 
Na neka od navedenih pitanja ćemo zasigurno dati odgovor, na neka još 'zasigurnije' nećemo, no smatramo da je u trenutačnoj kulturnoj atmosferi nužno postaviti ih, pa barem da smetaju i iritiraju samim svojim postojanjem.

***

Neven Svilar
foto: Matt Brown

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu