Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Priča o hamburgeru

Large 1011
Srijeda
09.07.2008.

Pet godina nakon što je objavio knjigu Meat Me in Manhattan, vodič kroz Manhattan za zagrižene mesojede, deklarirani hamburgofil Josh Ozersky, urednik kulinarske rubrike u The New York Timesu, koji si je u profesionalnim krugovima priskrbio nadimak Gospodin Kotlet, objavio je i dugonajavljivanu ukoričenu povijest masnog faširanca u svijetu poznatijeg pod imenom hamburger.

The Hamburger: A History, podulji esej o omiljenom američkom brzogrizu, oda je samom jelu, ali i kulturi koja ga je izrodila. Ozersky uspijeva ispričati napetu priču o hamburgeru, počevši od onih prvih koji su se 20-ih godina 20. stoljeća prodavali u najstarijem američkom lancu prehrane White Castle, preko uspjeha koji je doživio zahvaljujući braći Dicku i Macu McDonaldu te Kralju Hamburgera Rayu Krocu, genijalcu odgovornom za zloćudni rast i metastaziranje McDonald'sovih poslovnica, pa sve do fenomenalnog Morgana Spurlocka, koji se, kako bi dokazao loš utjecaj fast fooda na zdravlje, punih 30 dana obžderavao hamburgerima i sve to zabilježio u dokumentarcu Superveliki ja.

Ozersky se za opisivanje 'hamburgerske kulture' služi najnevjerojatnijom građom kao izvorom. Nisu mu strane ni arhitektonska kritika ni politička analiza, ni dekonstrukcija holivudskih filmova – posebnu je pažnju posvetio Lucasovim Američkim grafitima, filmu u kojem se tinejdžeri doslovce obžderavaju hambyjima. Zaljubljenik u sve mesnato, Ozersky s velikim žarom ispisuje kulturnu, kulinarsku i poslovnu povijest hamburgera, smještajući ga usred epske borbe između svega dobrog i svega lošeg u Americi.

"Ali, koji je sadržaj te sočne, goveđe, u pecivo zavijene poruke? Na što točno Amerikanci pomisle kad pomisle na hamburger? Na veliki i fini sferoid od friško mljevene govedine - rođenjem stečeno pravo svakog punokrvnog Amerikanca? Ili na Big Mac zapakiran u kutijicu od stiropora, masovni proizvod koji se radi po industrijskim specifikacijama i kojeg potplaćeni robovi poslužuju pregojaznoj populaciji ispranih mozgova? Je li hamburger cvrčeća pločica odličnosti, poslužena u restoranu uz cestu koji obiluje lokalnim folklorom, ili je krajnji proizvod opakog carstva mučenih životinja i neizrecivih mesarskih tehnika? Je li kuhanje ili komoditet? Ikona slobode ili srž konformizma?"

Premda se u knjizi često spominje 'hamburgerska nostalgija', Ozersky nas, usprkos svojim mesnim afinitetima i činjenici da hamburgere jede 4-5 puta tjedno, ipak uspijeva uvjeriti kako je sav taj melankolični hype oko hamburgera samo najobičnija lukrativna laž.

Isječak iz knjige The Hamburger: A History

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu