Page arrow

Prvi broj Hrvatskog jezika

Large hrv jezik
Utorak
18.03.2014.

Poznata je ljubav koju gajimo prema književnim časopisima, zbornicima, fanzinima i drugim sličnim izdanjima u kojima pronalazimo nezamisliva blaga. Knjige nam nisu ni izbliza zanimljive kao časopisi. Naročito ne knjige koje potpisuje tek jedan autor. U časopisima možemo uživati u djelima mnoštva autora i, k jarcu, izlaze tako rijetko.

Što nam je neki časopis draži, on rjeđe izlazi. Stoga vrlo ozbiljno razmišljamo o pokretanju vlastitog časopisa koji bi izlazio jednom tjedno. I to na minimalno 350 stranica. Imamo već cijelu koncepciju u glavi, a nekaj smo i skicirali. Postoji nekoliko prijedloga za ime časopisa: 'Povjetarac', 'Nebeske vrištine', 'Zdvajanja'…

Jedino, evo, ne možemo još uvijek zatvoriti financijsku konstrukciju. Prokleti penezi!

U međuvremenu, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje pokrenuo je znanstveno-popularni časopis Hrvatski jezik! Već iz samog naziva i sadržaja razvidno je da će se ovdje baviti jezikom, a namijenjen je srednjoškolcima, studentima, učiteljima, profesorima hrvatskog jezika, lektorima, prevoditeljima i svima kojima je hrvatski jezik pri srcu i duši.

Hrvatski jezik izlazit će četiri puta godišnje i to koncem ožujka, lipnja, rujna i prosinca. Prvi broj predstavljen je jučer u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a iz cijelog mnoštva vrlo zanimljivih i korisnih rubrika izdvajamo dvije:

Rubrika 'Domaća zadaća' uključuje sve što je povezano s hrvatskim jezikom u školi. To je jedina rubrika čija urednica nije zaposlenica Instituta, nego profesorica koja radi u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu i ima veliko iskustvo u sastavljanju ispita i ocjenjivanju školskih eseja na državnoj maturi. Njezina će iskustva sigurno biti dragocjena i drugim profesorima i učiteljima.

U rubrici 'Jezik i društvo' govori se o hrvatskome jeziku u društvenome kontekstu s etnolingvističkoga i sociolingvističkoga stajališta. Tu će biti riječi i o jezičnim stereotipima, žargonima, dijalektima, jeziku društvenih mreža i slično.

Dodajmo samo i to da je cijena pojedinačnog broja 20 kn, a godišnja pretplata iznosi 60 kn, što znači da ste uštedjeli za dvije velike kave s mlijekom. Ili za napolitanke.

Još više informacija potražite ovdje.

foto: David Lofink

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu