Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 10. – 16.11.2014.

Large rasknjizje
Subota
08.11.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Koridor, Darko Macan (Algoritam)
Macanove priče su fuzija inteligencije, erudicije i emocije snažnog, ali kontroliranog katarktičkog efekta. Za to su zaslužni vojnici na vječnim podzemnim stražama, pirati koji se mačuju na svemirskom brodu, inicijanti u lovu na hurije, dvorište u kojem sunce stalno sije, lijek protiv AIDS-a, jeza koja izvire iz situacija kao hladnoća iz zidova zemunica, elementi horora, puno duhovitosti, sprudovi apsurda, akcija, reakcija i nadmudrivanje, filmska zgusnutost i vizualnost, filozofske teze i hipotenuze…

2. Bengalska noć, Mircea Eliade (Disput)
Radnja romana odvija se u Calcutti u 1930-im godinama, a u njezinu je središtu odrastanje Allana, ambicioznog mladog inženjera punog kolonijalnog ponosa i predrasuda te tipične europske očaranosti Indijom. Nakon što Allan prihvati poziv starijeg kolege Indijca, bogatog i utjecajnog inženjera Sena i dođe upoznati njegovu zemlju iz prve ruke, ubrzo ga očara domaćinova lijepa i nepronična kći Maitreyi.

3. Okus osvete, Jussi Adler-Olsen (Znanje)
Još prije samo četrdeset godina nepodobne Dankinje ili one koje jednostavno nisu imale sreće prisilno su slane na maleni otok na kojem se red održavao silom, nemarom i maltretiranjem. U tu je mračnu sredinu stigla i mlada Nete Hermansen, a nakon što je napokon uspjela napustiti otok, vjerovala je da je svo zlo ostavila iza sebe. Dan kad joj je prošlost ponovno pokucala na vrata označit će početak jednog od najsloženijih slučajeva Sektora Q.

4. Večera, Herman Koch (Znanje)
Ljetna večer u Amsterdamu, dva bračna para sastaju se u pomodnom restoranu. Između zalogaja hrane i šuma zveckanje pribora za jelo, razgovor ostaje u granicama ugodne pristojnosti — banalnost na poslu, trivijalnost praznika. Ali isprazne riječi prikrivaju strašan sukob, sa svakim usiljenim smiješkom i svakim novim jelom oštre se noževi... Svaki par ima petnaestogodišnjega sina. Njih su dvojica počinila nešto grozno, snimila ih je kamera, njihove nejasne slike zasjale su u dnevnim sobama diljem države; usprkos opsežnoj policijskoj istrazi, nitko ne zna tko su ti mladići, osim njihovih roditelja.

5. Agnesina ispovijed, Hannah Kent (Znanje)
Radnja ovog romana temelji se na istinitim događajima. Ti su događaji vezani uz sudbinu Agnese, mlade žene optužene za brutalno ubojstvo svoga gazde na Islandu davne 1829. godine. Nakon što je osuđena na smrtnu kaznu odrubljivanjem glave, Agnes je poslana na usamljeno poljoprivredno imanje gdje čeka svoje smaknuće i gdje započinje ispovijed đakonu Tótiju o tome što se stvarno dogodilo i što je prethodilo krvavom zločinu u koji je upletena.

6. Blue Moon, Damir Karakaš (Sandorf)
Karakašev roman prati jednog fanatičnog rockabillyja, propalog zagrebačkog studenta iz provincije na koncu osamdesetih. Mladića koji se jako brine o svojoj kokotici ipak će stići i druge brige, odjeci njegove egzistencijalne izgubljenosti, u doba pred rat čiji se dolazak čuje na ulici i u obiteljskim razgovorima. Sudar mladalačke subkulture i traumatičnog obiteljskog naslijeđa u to doba naročito odjekuje.

7. Mrtvo more, Jorge Amado (Naklada Ljevak)
Roman brazilskoga pripovjedača Jorgea Amada govori o sudbinama siromašnih ribara i moreplovaca u gradu Salvadoru da Bahiji početkom dvadesetoga stoljeća, o teškom životu punom patnje i stradanja na moru, ali i o ljubavima, ljubomorama, pričama i legendama ljudi čiju je sudbinu jednom za svagda odredilo more. U svijetu napučenom božanstvima iz narodne predaje i afrobrazilske religije candomblé, junaci romana trude se djelovati u skladu sa zakonima prirode i moralnim zakonima zajednice u kojoj hrabrost i odanost predstavljaju najviše vrijednosti.

Publicistika:
1. DarkMarket, Misha Glenny (Naklada Ljevak)
Misha Glenny istražuje tri glavne prijetnje s kojima se suočavamo u 21. stoljeću: cyberkriminal, odnosno prevare s kreditnim karticama, što je dakle sitan kriminal niskog učinka, ali visokog volumena; potom cyber industrijsku špijunažu, odnosno korporativnu krađu, krađu poslovnih planova i intelektualnoga vlasništva te naposljetku cyberrat. Misha Glenny prati ključne aktere – kriminalce hakere, najčešće nevidljive i inteligentne, policajce, ovisnike i, dakako, žrtve. U potrazi za istinom o novoj globalnoj prijetnji, oni su povezani u jedinstven kontekst politike, ekonomije i povijesti.

Književna događanja:

Prvog radnog dana u tjednu nudi vam se promocija knjige '100% pamuk' Ivane Simić Bodrožić u Knjižnici Ivan Goran Kovačić.

Dan poslije možete birati između tribine ‘Kultura susreta’: Dinko Telećan – To umijeće putovanja i Šišmiš čajanke u Gradskoj knjižnici Rijeka.

Predstavljanje kazališne adaptacije romana 'Mrtvo more' brazilskog velikana Jorgea Amada na rasporedu je u srijedu u Booksi.

Tjedan završite u društvu beogradskog pisca i muzičara Daniela Kovača, gosta tribine ‘Književnost, između’, također u Booksi.

Ostala književna događanja potražite ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu