Rasknjižje, 12. – 18.3.2012.

Nedjelja
11.03.2012.

Noviteti:


Proza:
1. Mala knjiga, Selden Edwards (Algoritam)
Neobična priča Franka Standisha, Wheelera, Burdena III., nasljednika poznatih bostonskih bankara, filozofa, studenta povijesti, sina legende, rock-idola, pisca, ljubitelja žena, osamljenika, napola Židova i bejzbolske legende s Harvarda. Godine 1988. njemu je četrdeset sedam godina i živi u San Franciscu. No najednom će se, iščašenjem u vremenu, naći u Beču na kraju devetnaestog stoljeća.
2. Dewey, Vicki Myron (Fraktura)
Ponedjeljak 18. siječnja 1988. u gradiću Spenceru u Iowi osvanuo je izrazito hladan. Noć prije temperatura je pala na minus petnaest stupnjeva, vjetar je ledio kosti, te je bilo bolno čak i disati. Kad je tog jutra knjižničarka Vicki Myron došla na posao, u ormariću za povrat knjiga zateklo ju je pravo čudo - dvomjesečni narančasti mačić, preživjevši opaku studen, drhtao je među gomilom knjiga. Istinita priča.
3. Strijela vremena, Martin Amis (V.B.Z.)
Amis smješta dvije različite svijesti, dva različita misaona toka u lik jednog čovjeka – bivšeg nacističkog doktora iz vremena holokausta Toda T. Phrijateljskyja. Jedan njegov identitet ostvaruje se u trenutku Phrijateljskyjeve smrti i, poput unatrag puštenog filma, vraća se natrag u vremenu, nesvjestan strašne prošlosti koja mu se približava. Drugi narativni tok odvija se u 'standardnom' smjeru, baveći se tamnim zakucima vlastite nespoznatljive, zločinačke povijesti.
4. Opušak, Will Self (V.B.Z.)
Sve se može zakomplicirati kad netko, kao na primjer glavni junak ovog romana Tom Brodzinski, baci opušak preko balkona u nekom hotelu u nekoj zemlji u kojoj je 'zabranjeno pušenje' jedini moralni imperativ. I tako nastaje pakao jer je opušak pao na ljude. Will Self je jedan od najkvalitetnijih i najambicioznijih suvremenih engleskih pisaca, jedan od onih koji se nije odrekao književnosti kao umjetnosti.
5. Paz'te sad, paz'te sad, Stjepan Gulin (Meandarmedia)
"Oznaka 'proza bez poza' gotovo je suvišna, jer je jasno, nakon nekoliko pročitanih rečenica, da su to priče o muškarcu i ženama koje su žestinom i eksplozivnošću iznad i izvan uputa njihova autora. Pisane bez poze, izravno u glavu i do dna, prijeteće i, istodobno, nježno se razotkrivajući do kraja, one govore o žudnji i bezdanu. Bezdan je temeljni način oblikovanja pripovjedačeva teksta kao prostora filozofije umjetnosti traženja sreće i užitka, koji izmiče i nestaje u beznačajnosti, sudbinskoj određenosti obilježenog pisca." (M. Mićanović)
6. Noćni vlak za Lisabon, Pascal Mercier (Profil)
Kad usred sata latinskog ustane i napusti svoj život, slijedeći tragove fascinantnog Amadeua de Prada, liječnika, pjesnika i borca protiv Salazarove diktature, Gregorius će stupiti na opasnu stazu koja će u pitanje dovesti sve šio je dotada živio. Ali možemo li doista upoznali drugog čovjeka, a da ne upoznamo sebe? Možemo li raskinuti spone kojima smo vezani za osobu koja smo postali?
7. Pet priča i krafne, Zrinka Pavlić (Jesenski i Turk)
Ovo je zbirka koja, kako kaže jedan u njoj predstavljen lik: "…oslikava život, a život je ovdje pitom poput onoga u udžbeniku. Pozdravi. Predstavljanja. I uobičajene socijalne interakcije". U njoj nema junaka ni antijunaka, velikih ni malih ljudi. U njoj otac jedne djevojke, kada mu ona prigovori zbog gledanja sapunica s plošnim i predvidljivim likovima, kaže da su ljudi takvi i u stvarnosti te da nitko, baš nitko ne bi prošao kao dobar lik u književnosti, na filmu ili televiziji.
8. Furmani i Sokolov let, Vinko Vrbanić (distribuira V.B.Z.)
Prvi naslov je nadahnuta socijalna pripovijetka, pisana pod uplivom socijal-realizma, s podužom listom osobenjaka. Iza drugog naslova krije se zbirka priča koja se temelji na povijesnim događajima s kraja sedamnaestog stoljeća. Pažnja nije usredotočena na velike ličnosti, već priče rekonstruiraju iz legendi i arhivskih zapisa što se zapravo događa s malim, običnim svijetom u velikim borbama za slobodu.

Publicistika:
1. Narodna povijest SAD-a, Howard Zinn (V.B.Z.)
Ova je provokativna, snažna i iznimno važna knjiga kapitalno djelo jednog od mogućih pristupa povijesti. Ta se 'narodna povijest' kloni navodno prijelomnih datuma, obljetnica i mitskih ličnosti te se usredotočuje na ono što srednjostrujaška historiografija u pravilu zanemaruje: permanentni konflikt između izrabljivača i izrabljenih, elita i onih izvlaštenih i obespravljenih.
2. Život kao jam session, B. Petrović i D. Hrvoj (Menart)
"Snimao sam ga sve dok nije umro, 10.1.2011. Budući da mi nije uspio izdiktirati sve što smo planirali, neke sam dijelove dopunio intervjuima koje sam prije radio s njim. Fotografije su Damira Kalogjere, moje i iz arhive Boška Petrovića koje mi ustupio njegov sin Kolja. Naše prijateljstvo počelo je još sedamdesetih godina kada sam odlazio na njegove koncerte što je, između ostalog, utjecalo moju zaluđenost jazzom, kad me upućivao u tajne jazza, posuđivao mi ploče..." - kaže autor knjige Davor Hrvoj,

Izdvajamo:

1. Kalendar Maja, Zoran Ferić
2. Pet priča i krafne, Zrinka Pavlić
3. Beba filozof, Alison Gopnik
4. Blagovati na tragu klasika, Irena Lukšić
5. Zapisi iz pustog jezika, Branko Čegec
6. Život i sudbina, Vasilij Grossman
7. Divni gubitnici, Leonard Cohen
8. Tamo gore, iznad, tamo su šine, Aljoša Antunac
9. Quorum 3-4/ 2011.
10. Krivotvoritelji hrane, Greg Iles

Književna događanja:

Četvrtak je dan kad možete birati između 'Popašmanili se svi!' – večer katalonske poezije u Booksi ili promocije knjige 'Zašto volimo pse, jedemo svinje i nosimo krave' kojoj će prisustvovati i autorica, dr. Melanie Joy.

Ostala književna događanja potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu