Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 12. – 18.1.2015.

Large 2074d
Subota
10.01.2015.

Noviteti:

Proza:
1. O mojoj majci, Ben Jelloun (Algoritam)
Tako se autor pretvara u nehotičnog svjedoka života osobe koju je mislio da poznaje, a pred njim se, iz fragmenata i ulomaka rastrgane svijesti, oblikuje jedan zaboravljeni život, jedna kultura koja nestaje. Obiteljski sastanci, zabave i svađe, gradovi, od Fesa do Tangera koji su drugačije izgledali i imali drugačiju atmosferu, nastaju izgrađeni kronološkim poredanim slikama što izviru iz majčinih sjećanja.

2. Jom Kipur, Ivana Šojat-Kuči (Fraktura)
Trenutak u kojem hrvatski branitelj Josip Matijević, dragovoljac Domovinskog rata, ulazi u ordinaciju i odluči da će se povjeriti mladome psihijatru Grguru Romiću jedan je od onih prekretnih trenutaka u izboru svakog pojedinca da promijeni sebe. Josip Matijević, ratnik koji je branio Osijek i Vukovar te preživio srpske logore, čovjek je koji se ne može pomiriti s nepravdom, opterećen obiteljskim nasljeđem i svakodnevnom političkom situacijom. Doktor Romić drugi je, drugačiji, mlad, neiskusan, posvojeno dijete, nepriznat od kolega, te se želi dokazati ili pobjeći. Razgovori u kojima se ne zna tko je pacijent, a tko liječnik pokazuju svu dubinu obostranih trauma.

3. Prizori iz seoskog života, Amos Oz (Fraktura)
Nešto je čudno u selu Tel Ilanu. Jedan se starac tuži kćeri da noću čuje zvuke kopanja, negdje ispod temelja kuće. Kopa li to njihov podstanar, mladi Arapin? No baš on jedini je koji uz starca čuje kopanje; koliko će temelji izdržati, tko ruje i čija se kuća ruši? "Ne brini se”, napisala je na cedulju žena i poslala je mužu u ured. Dok je traži po selu, ona kao da je u zemlju propala. "Ne brini se”, ponavljamo s njime, ali ispod površine svakodnevice kakvu opisuje Amos Oz dovoljno je razloga za strepnju, dovoljno motiva za potragu.

4. Drift, Michel Bozikovic (Algoritam)
Martin je pisac i novinar koji sluša životnu priču Juliena i literarno je uobličava. Julien nakon ljubavnog kraha pokušava naći smisao, pa emotivno poremećen, načet drogama i alkoholom krade roditeljima auto, euforičan vozi ravno u rat u Hrvatskoj, u Dalmaciji pa u Lici. Pokazuje se da je talentirani snajperist. U kratkom roku postaje dio izviđačke jedinice i nalazi u, pomalo egzotičnoj, zemlji svojih predaka bliskost i smisao, čak i ljubav, Martinu.

5. Zvjezdana prašina, Joseph Kanon (Algoritam)
Ben Collier je 1945. godine stigao u Hollywood iz ratom razorene Europe. Odmah po dolasku saznaje da mu je brat preminuo pod nerazjašnjenim okolnostima. Zašto bi sretno oženjen čovjek s prekrasnom suprugom, uspješnom karijerom u filmskoj industriji i herojskom prošlošću odlučio ubiti se? Kako bi to saznao, Ben će ući u mračan svijet koji se skriva ispod sjajne prašine zvjezdanog show businessa, gdje se politika i tvornica snova sudaraju, a lov na komunističke vještice čini najveće filmske zvijezde lako uhvatljivima.

Ostalo:
1. Budin mozak, Rick Hanson i Richard Mendius (V.B.Z.)
Crpeći mudrost proizašlu iz vlastite meditacijske prakse i znanstvene izobrazbe, istodobno povezujući drevne uvide kontemplativne prakse budističkih tradicija sa suvremenim otkrićima u području neuroznanosti, dr. sc. Rick Hanson (neuropsiholog) i dr. med. Richard Mendius (neurolog) ponudili su nam jezgrovit i praktičan vodič u kojem na jasan i neposredan način objašnjavaju kako funkcionira ljudski um te kako možemo oblikovati svoj mozak da bismo bili spokojni i sretni.

Književna događanja:

U utorak svratite do Močvare gdje će se održati program Književnost u Močvari: Rani radovi a na kojem ovoga puta gostuju Ana Rajković, Dorta Jagić i Branko Maleš. Moderira i uređuje Robert Perišić.

Ostala književna događanja potražite ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu